UE către UK: negociem, dar nu renunțăm la standarde
Uniunea Europeană este gata să îi ofere Marii Britanii un acord de liber schimb care să prevadă acces total la piața comună, fără tarife și fără cote, dar dorește garanții că standardele sale vor fi respectate.
Cătălin Gomboș, 13.02.2020, 10:40
Mandatul echipei care va negocia viitorul parteneriat cu Marea Britanie a fost discutat în cadrul Parlamentului European, cu participarea președinției croate a Consiliului și a președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen. Parteneriatul implică și un acord de liber schimb, ce ar trebui negociat până la sfârșitul anului, însă nu este foarte clar ce anume își dorește guvernul britanic, dat fiind că la Londra s-a vorbit atât despre un acord după modelul celui cu Canada, cât și despre o relație similară cu cea pe care o are blocul cu Australia, cu care se fac schimburi în baza reglementărilor Organizației Mondiale a Comerțului.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atras atenția că oferta făcută Marii Britanii de Uniunea Europeană este una fără precedent: zero tarife și niciun fel de cote pentru accesul la piața comună a statelor UE, care au împreună o populație de 440 de milioane de persoane. În schimbul unui astfel de acord, Bruxellesul cere garanții privind competiția corectă, protejarea standardelor sociale, de mediu și ale consumatorilor, precum și un mediu concurențial echitabil. Negociatorii europeni au, însă, mandat să discute și alte variante de acord de liber schimb pe care și le-ar dori Londra, modele care nu vor asigura un acces așa de amplu la piața comună. Standardele europene sunt, însă, non-negociabile, a subliniat Ursula von der Leyen:
Suntem gata să luăm în discuție toate modelele de acorduri de liber schimb. Dar toate aceste modele, indiferent care va fi ales, au un lucru în comun: vin nu doar cu drepturi, ci și cu obligații pentru ambele părți. Să luăm, de pildă, modelul acordului cu Canada – acesta fiind un model la care s-a referit premierul Johnson. Bineînțeles că acordul elimină tarifele pentru o gamă largă de produse – dar nu pentru toate. Bineînțeles că acordul nostru cu Canada elimină majoritatea cotelor, dar cu siguranță nu le elimină pe toate. De exemplu, încă sunt cote pentru vită și porumb dulce. Și, bineînțeles: încă avem standardele noastre, iar acestea trebuie respectate.
Negocierile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie vor trebui să țină cont, între altele, de chestiuni legate de cooperarea militară și lupta împotriva terorismului, mediu, cercetare, educație sau drepturile cetățenilor europeni aflați pe teritoriul Marii Britanii.