UE – Balcani, consolidarea relaţiilor, dar nu o aderare rapidă
Uniunea Europeană promite o consolidare a relaţiilor cu ţările din Balcani, dar nu o aderare rapidă.
Gabriela Mitrovici, 21.05.2018, 13:17
Uniunea Europeană promite o consolidare a relaţiilor cu ţările din Balcani, dar nu o aderare rapidă. La summitul de săptămâna trecută de la Sofia au fost stabilite mai multe acțiuni concrete menite să consolideze cooperarea în domeniile conectivității, securității și statului de drept.
Liderii europeni au confirmat, săptămâna trecută, la Sofia ‘perspectiva europeană’ de multe ori promisă ţărilor din Balcani. Şefi de stat şi de guvern ai blocului comunitar s-au reunit cu omologii lor din Albania, Bosnia Herţegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia şi Kosovo în cadrul unui prim summit în acest format din ultimii 15 ani.
Declarația de la Sofia adoptată la acest summit subliniază importanța angajamentului continuu al Balcanilor de Vest privind statul de drept, lupta împotriva corupției și a criminalității organizate, buna guvernanță, precum și respectarea drepturilor omului și a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Realizarea de reforme reale în aceste domenii este esențială pentru viitoarele progrese ale regiunii pe calea integrării europene. Liderii Uniunii și ai Balcanilor de Vest au convenit să ia o serie de măsuri menite să îmbunătățească infrastructura energetică și cea de transport, precum și conectivitatea digitală în regiune. Au fost puse, de asemenea, bazele unei cooperări tot mai strânse în domeniile securități și migrației și în ceea ce privește abordarea provocărilor geopolitice.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat că perspectiva europeană rămâne alegerea geostrategică a Balcanilor de Vest: Integrarea Balcanilor de Vest este una dintre principalele priorităţi ale Uniunii. Uniunea Europeană este şi va rămâne partenerul cel mai fiabil pentru întreaga regiune a Balcanilor de Vest.
Am discutat despre cum să îmbunătăţim legătură cu şi în nteriorul regiunii. Am convenit să dublăm programul Erasmus Plus pentru a permite mai multor tineri să studieze în Uniunea Europeană.
Iar pentru a evita orice confuzie, permiteţi-mi să fiu foarte clar: agenda privind conectivitatea nu este nici o alternativă nici un substitut pentru extindere. Este un mod de a folosi timpul dintre astăzi şi mâine mai eficient decât înainte, astfel încât cetăţenii şi firmele să nu aştepte pentru a avea toate beneficiile integrării în Uniune. Pentru că nu văd nici un alt viitor pentru Balcanii de Vest decât în Uniunea Europeană. Nu există vreo altă alternativă, nu există nici un plan B. Balcanii de Vest sunt parte integrantă a Europei şi aparţin comunităţii noastre.
Uniunea Europeană și partenerii din Balcanii de Vest au convenit să intensifice activitatea strategică și operațională în domeniul cooperării polițienești și judiciare, ca şi cooperarea în ceea ce privește răspunsul la criza refugiaților.
Următorul summit Uniunea Europeană-Balcanii de Vest va avea loc în timpul președinției croate a Consiliului, în anul 2020.