UE avertizează că eventuala suspendare a protocolului nord-irlandez ar avea consecinţe grave
Comisia Europeană avertizează că o eventuală suspendare a Protocolului nord-irlandez anexat acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar avea consecinţe grave.
Arina Petrovici-Matei, 12.11.2021, 08:02
O eventuală suspendare a Protocolului nord-irlandez anexat acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar însemna o respingere a eforturilor Bruxelles-ului de a găsi o soluţie consensuală în punerea în practică a documentului – a explicat, zilele trecute, vicepreşedintele Maros Sefcovic, după întrevedere cu ministrul britanic pentru Brexit, David Frost. Oficialul britanic a evocat din nou o posibilă suspendare unilaterală de către Londra a protocolului, aşa cum permite un articol din acest acord, în cazul unor mari dificultăţi economice.
O suspendare a aplicării acestui protocol ar crea o nouă criză între Londra şi Uniunea Europeană, cu riscul unei spirale a represaliilor comerciale. Între timp, Guvernul irlandez a anunţat că pregăteşte măsuri de urgenţă în eventualitatea unui conflict comercial între blocul comunitar şi Marea Britanie.
De când Marea Britanie a părăsit efectiv Uniunea, la 1 ianuarie, premierul Boris Johnson a amânat unilateral aplicarea unor dispoziţii din protocolul privind Irlanda de Nord inclus în acordul de Brexit. Guvernul de la Londra cere revizuirea acestui protocol, pe care-l consideră nesustenabil, solicitare respinsă de Bruxelles. Conform protocolului, pentru evitarea reapariţiei unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda – membră a Uniunii -, care ar ameninţa acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale au fost deplasate în porturile nord-irlandeze, acestea aplicându-se şi mărfurilor venite din Marea Britanie. Irlanda de Nord rămâne astfel atât în teritoriul vamal britanic, cât şi în piaţa unică europeană – situaţie care, în practică, a perturbat comerţul dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord.
Mai mult, potrivit Londrei, apare astfel o frontieră de facto în interiorul Regatului Unit, ameninţând integritatea şi suveranitatea acestei ţări. Marea Britanie cere renegocierea protocolului şi în special înlăturarea dreptului Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de a examina aplicarea sa, înlocuindu-l cu un arbitraj internaţional – o modificare inacceptabilă pentru europeni.