UE are nevoie de energia nucleară şi de gaze
Uniunea Europeană are nevoie de surse stabile pentru producția de electricitate, spune șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen.
Mihaela Mihai, 28.10.2021, 08:00
Declarația deschide calea către includerea energiei nucleare și a gazelor naturale pe lista proiectelor prietenoase cu mediul care pot primi finanțare din partea Bruxelles-ului.
Este evident că avem nevoie de mai multă energie curată, din surse regenerabile. Prețurile de producție au scăzut considerabil în ultima perioadă, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la finalul unei reuniuni cu șefii de stat și de guvern din Uniune la care s-a discutat, printre altele, de facturile tot mai mari la electricitate.
Energia solară este de 10 ori mai ieftină azi decât în urmă cu 10 ani. Prețurile la energia eoliană sunt mai volatile, dar și ele au scăzut cu 50 la sută față de acum un deceniu.
Sunt exemplele concrete date de Ursula von der Leyen, care vede și alte beneficii: Nu au emisii de dioxid de carbon și sunt produse în Europa, iar acest lucru presupune o mare independență.
Pentru moment însă, pe lângă regenerabile, Uniunea Europeană trebuie să își asigure producția și din alte surse, spune aceeași Ursula von der Leyen:
Avem nevoie de o sursă stabilă de energie, așa cum este cea nucleară. Iar în timpul tranziției spre o economie verde, fără emisii de dioxid de carbon, și de gaze naturale.
Niciodată până acum nu a existat o susţinere atât de clară și largă pentru necesitatea de a recurge la energia nucleară în demersul de a atinge obiectivele în materie de combatere a schimbărilor climatice, a fost prima reacție a președintelui francez, Emmanuel Macron, într-un moment în care Parisul se pregătește să relanseze construcția de centrale atomice.
La mijlocul acestei luni, Franța s-a aflat și printre cele 10 state membre Uniunii , alături de România, Polonia sau Ungaria, care au cerut în mod public includerea energiei nucleare pe lista investiţiilor verzi finanțate de Bruxelles.
Pentru a câştiga bătălia climatică, avem nevoie de energie nucleară, consideră cele 10 țări.
Pe de altă parte însă, alte state membre, precum Germania, Austria şi Luxemburg, se opun ideii , la fel ca mai multe ONG-uri care atrag atenţia asupra problemei depozitării pe termen foarte lung a deşeurilor radioactive.Comisia Europeană ar urma să decidă în lunile următoare dacă a va eticheta gazele naturale şi energia nucleară drept investiţii verzi. Propunerea trebuie aprobată apoi de Parlament și de statele membre.