UE anunță un pachet de sprijin de un miliard de euro pentru afgani
Uniunea Europeană va acorda 1 miliard de euro ca ajutor pentru populația afgană. Banii vor ajunge atât în Afganistan, cât și în țările din jurul acestuia, care găzduiesc refugiați afgani.
Cătălin Gomboș, 08.11.2021, 08:31
Decizia europeană de a acorda un miliard de euro pentru afghani a fost anunțată oficial la recentul summit G20. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a explicat că trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a evita o criză umanitară majoră și un colaps socio-economic.
Acestea sunt, de altfel, riscuri despre care au vorbit în repetate rânduri organizațiile umanitare și care îngrijorează comunitatea internațională. Odată cu retragerea forțelor internaționale din Afghanistan și preluarea controlului țării de către talibani, s-a pierdut o sursă importantă de finanțare, fondurile afghane în străinătate au fost înghețate, iar activitățile organizațiilor umanitare au fost mult îngreunate.
Fondurile pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziție sunt destinate atât celor care trăiesc în Afghanistan cât și statelor care găzduiesc pe teritoriul lor refugiați afghani. Potrivit unui comunicat al Comisiei, pachetul include 300 de milioane de euro pentru ajutoare umanitare, o sumă convenită anterior. Aceasta va fi suplimentată cu încă un sfert de miliard de euro, la care se adaugă fonduri destinate vecinilor Afghanistanului. Banii ar urma să fie folosiți pentru managementul migrației, prevenirea terorismului, lupta împotriva crimei organizate și a traficului de persoane. Fondurile vor fi direcționate către organizații umanitare aflate la fața locului, care la rândul lor vor desfășura programe destinate populației.
Acordarea acestui sprijin nu implică în niciun caz o recunoaștere a regimului taliban de către Uniunea Europeană. Scopul Bruxellesului este acela de a preveni o catastrofă umanitară care ar putea costa un număr mare de vieți. Alte programe de asistență destinate Afghanistanului rămân însă înghețate. Pentru a putea colabora cu Kabulul, este nevoie să fie îndeplinite un număr de 5 criterii de referință, fixate de miniștrii de externe ai statelor membre la scurt timp după căderea Kabulului.
Criteriile au fost enunțate de șeful diplomației europene, Josep Borrell: Afghanistanul nu poate servi ca o bază pentru terorism, drepturile omului și, în special, cele ale femeilor trebuie respectate, guvernul afghan trebuie să fie inclusiv și să permită accesul ajutoarelor umanitare și, în sfârșit, tuturor străinilor sau afhganilor care sunt supuși unor riscuri trebuie să li se permită să părăsească țara.