UE a lansat o strategie pentru dezvoltarea unui vaccin anti Covid-19
Găsirea unui vaccin pentru SARS-CoV-2 reprezintă cea mai bună soluție pentru a depăși criza de sănătate cu care se confruntă planeta, astfel încât guvernele să se poată concentra pe depășirea crizei economice provocate de pandemie.
Cătălin Gomboș, 22.06.2020, 08:40
Strategia europeană privind dezvoltarea vaccinurilor anti-coronavirus are trei obiective principale. Primul dintre acestea implică asigurarea calității, siguranței și eficacității. Al doilea obiectiv privește accesul rapid al europenilor la vaccinuri, în timp ce al treilea se referă la un acces echitabil, ceea ce înseamnă că se caută vaccinuri cu preț redus.
Totodată, strategia este construită în jurul a doi piloni: asigurarea unei producții, în cadrul UE, care să asigure suficiente vaccinuri pentru cetățenii europeni și adaptarea cadrului de reglementare european pentru a răspunde rapid la criză, astfel încât dezvoltarea și omologarea vaccinurilor să fie accelerate, fără a se face, însă, rabat de la standardele de caliatate și siguranță. Comisia intenționează să negocieze cu mai mulți producători, întrucât un număr mai mare de abordări sporește șansele de reușită. Totodată, Comisia va sprijini finaciar companiile pentru a se asigura că, odată ce se obțin vaccinurile, Uniunea Europeană are rezervate suficiente pentru cetățenii săi. Dincolo de eforturile la nivel european, se are în vedere și un effort global în vederea găsirii și producerii vaccinului.
Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen: „Vom vedea, împreună cu partenerii noștri internaționali, dacă un număr semnificativ de țări vor fi de-acord să pună la dispoziție resursele necesare pentru a rezerva viitoare vaccinuri ale companiilor pentru ele dar și pentru țări cu venituri medii sau mici. Țările bogate ar acționa, în acest caz, ca un grup internațional al cumpărătorilor. În acest fel ar accelera dezvoltarea unor vaccinuri sigure și eficiente și vor ușura accesul la aceste vaccinuri pentru toți cei care au nevoie în întreaga lume.
Atunci când trebuie luptat împotriva unei pandemii globale nu este loc pentru „eu primul”. Europa nu este o insulă. Economiile noastre nu sunt conectate strâns doar între ele ci și cu restul lumii prin comerț global, călătorii și cooperare. Doar când economiile partenerilor noștri comerciali își vor reveni, economia Europei va fi, din nou, prosperă. Și doar când coronavirusul nu va mai reprezenta un pericol pentru lume, cetățenii europeni vor fi, la rândul lor, în siguranță.”
Până în acest moment există mai multe vaccinuri aflate într-un stadiu avansat de dezvoltare, însă chiar și așa, nu sunt garanții că un program de vaccinare ar putea fi declanșat în viitorul apropiat.