UE a aprobat definitiv aderarea Croaţiei la zona euro începând cu 1 ianuarie 2023
Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă statele membre, a adoptat cele trei acte juridice finale necesare pentru a permite Croaţiei să introducă moneda euro la 1 ianuarie anul viitor.
Arina Petrovici-Matei, 21.07.2022, 09:19
Evenimentul a fost marcat de o ceremonie de semnare la Bruxelles, în prezenţa preşedintelui Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a vicepreşedintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, şi a comisarului european pentru economie, Paolo Gentiloni. Scurta ceremonie de la Bruxelles vine după ce Comisia Europeană a recomandat ca ţării Adriatice cu 3,9 milioane de locuitori să i se permită adoptarea monedei unice. Anterior, Executivul comunitar, a hotărât că această ţară îndeplineşte criteriile necesare pentru aderare inclusiv cele referitoare la inflaţie şi datorie publică.
Ministrul ceh de Finanţe, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a felicitat autorităţile de la Zagreb şi întreaga Croaţie pentru că a devenit cea de-a 20-a ţară care aderă la zona euro. Adoptarea monedei euro nu este o cursă, ci o decizie politică responsabilă. Croaţia a îndeplinit cu succes toate criteriile economice necesare şi va plăti în euro începând cu 1 ianuarie 2023 – a mai spus oficialul ceh.
Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru aderarea Croaţiei la zona euro la data de 1 iunie, iar finalizarea procedurii intervine într-un moment în care moneda europeană a ajuns la paritate cu dolarul american – un nivel fără precedent după decembrie 2002. Un curs de schimb mai mic al monedei euro face ca bunurile importate să devină mai scumpe, adică, să alimenteze şi mai mult inflaţia. Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou record de 8,6% în luna iunie.
Începând cu data de 1 ianuarie 2002, milioane de europeni din 12 ţări şi-au abandonat lirele, francii, mărcile şi drahmele pentru monede şi bancnote în euro. Acestora li s-au alăturat ulterior cetăţenii din alte şapte ţări: Slovenia în 2007, Cipru şi Malta în 2008, Slovacia (2009), Estonia (2011), Letonia (2014) şi, în sfârşit, Lituania în 2015. Moneda unică este un simbol al unităţii şi suveranităţii europene. Deşi toate statele membre ale Uniunii, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.