Ucraina şi Republica Moldova – „acord de principiu” pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE
Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat „acordul de principiu” cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, care vor începe pe 25 iunie. Acum două săptămâni şi Comisia Europeană estima că aceste două ţări au îndeplinit toate condiţiile pentru deschiderea negocierilor oficiale.
Arina Petrovici-Matei, 20.06.2024, 09:40
Preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene a anunţat că ambasadorii ţărilor membre şi-au dat „acordul de principiu” asupra cadrului pentru negocierile de aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova. Astfel că, preşedinţia belgiană va convoca primele conferinţe interguvernamentale în 25 iunie. Până atunci, decizia urmează să fie validată oficial în cadrul unei reuniuni ministeriale chiar mâine, 21 iunie. În Olanda este necesară aprobarea Parlamentului. Şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat acest pas. „Ne respectăm promisiunile şi vă vom sprijini pe drumul lung spre aderare” – le-a transmis el, pe reţeaua socială X, autorităţilor de la Chişinău şi Kiev.
Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au deschis calea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova la mijlocul lunii decembrie, anul trecut. Însă Ungaria a frânat până în prezent deschiderea oficială a negocierilor cu Ucraina, considerând că nu sunt îndeplinite condiţiile. La rândul său, Comisia Europeană aprecia, acum două săptămâni, că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit toate condiţiile pentru deschiderea negocierilor oficiale. Executivul european îndemnase Kievul să ia măsuri pentru combaterea corupţiei şi a influenţei oligarhilor. De asemenea, Comisia ceruse o mai bună luare în considerare a minorităţilor, măsură solicitată cu insistenţă de Budapesta, din cauza prezenţei unei comunităţi maghiare în Ucraina.
În iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat Ucrainei statutul de candidat la aderare, într-un gest extrem de simbolic la câteva luni după începerea războiului declanşat de Moscova, precum şi Republicii Moldova. Deschiderea negocierilor este un pas într-un proces de aderare lung şi anevoios. O posibilă intrare în Uniune a Ucrainei, ţară cu peste 40 de milioane de locuitori şi o putere agricolă, ridică dificultăţi, începând cu finanţarea. Uniunea Europeană a acordat Georgiei statutul de candidat în decembrie anul trecut. Iar în martie, ea a dat undă verde negocierilor de aderare cu Bosnia. Negocieri au fost deschise şi cu Serbia, Muntenegru, Albania şi Macedonia de Nord.