Ucraina, optimistă cu privire la începerea negocierilor de aderare la UE
Ucraina a făcut progrese remarcabile spre aderarea la Uniune, în special în domeniul reformei judiciare - afirmă şefa Comisiei Europene, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski dă asigurări că ţara sa va continua reformele, inclusiv prin consolidarea p
Arina Petrovici-Matei, 09.11.2023, 08:40
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată zilele trecute la Kiev, într-o vizită neanunţată oficial, a declarat că Ucraina a făcut progrese substanţiale spre aderarea la Uniune, în special în domeniul reformei judiciare.
În cursul conferinţei de presă comune, preşedintele Volodimir Zelenski a asigurat-o pe şefa executivului comunitar că ţara sa va continua reformele, inclusiv prin consolidarea practicilor anticorupţie. Pe de altă parte, el a dezminţit faptul că ar exista presiuni occidentale pentru începerea negocierilor de pace cu Moscova, dar şi că armata ucraineană s-ar găsi într-un impas. Zelenski a mai spus că actualul conflict din Orientul Mijlociu abate atenţia de la invazia rusă în ţara sa şi a respins ideea unui impas al contraofensivei începută în iunie. Anterior, şi şeful diplomaţiei ucrainene, Dmîtro Kuleba, s-a declarat optimist în ce priveşte o viitoare începere de către Uniunea Europeană a negocierilor pentru aderarea Ucrainei la blocul comunitar, alături de Republica Moldova şi Georgia.
Într-un gest simbolic, în iunie anul trecut, Uniunea Europeană a acordat Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate. În schimb, ea a refuzat să-l acorde Georgiei, cerând mai multe reforme din partea acestui stat. Pentru a trece la etapa următoare, prin urmare, la deschiderea negocierilor de aderare, Comisia Europeană a definit şapte criterii de referinţă pentru Kiev, în special legate de lupta împotriva corupţiei generalizate şi de reforme judiciare. În mod obişnuit, negocierile iau timp, înainte de a se ajunge la aderare. Cinci ţări din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia) au şi ele statut de candidat. Cu unele dintre aceste state au fost deja demarate negocieri de aderare, în unele cazuri de peste zece ani.
La invitaţia şefei diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, 17 miniştri sau reprezentanţi pentru afaceri externe au discutat, la Berlin, despre extinderea şi reformarea Uniunii Europene. Annalena Baerbock a propus ca statele pentru care s-au deschis negocierile de aderare la Uniune să poată participa în calitate de observatori la reuniunile celor 27 de state membre.