Ucraina a devenit al 36-lea stat participant la Mecanismul de Protecție Civilă al UE
Ucraina s-a alăturat, săptămâna trecută, Mecanismului de Protecție Civilă al UE, fiindu-i alocată o nouă finanțare umanitară de 55 milioane de euro.
Gabriela Mitrovici, 24.04.2023, 08:45
Ucraina a devenit joia trecută al 36-lea stat participant la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene – cadrul european de solidaritate care ajută țările copleșite de un dezastru.
Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a semnat, la Kiev, în mod oficial, în numele Uniunii Europene, acordul prin care Ucraina a devenit membru cu drepturi depline al Mecanismului.
Până acum, prin acest instrument comunitar s-a canalizat asistența de urgență către Kiev din întreaga Europă de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în februarie 2022. În cea mai mare și mai lungă operațiune de acest gen, peste 88.000 de tone de echipamente de salvare, alimente și medicamente au fost trimise în Ucraina. Recent, peste 1.000 de generatoare de energie finanțate integral de Uniunea Europeană au fost mobilizate în Ucraina din rezervele strategice de energie rescEU. Acum, fiind membru cu drepturi depline, Ucraina va putea să şi trimită ajutor prin intermediul Mecanismului atunci când o altă țară se confruntă cu o criză.
Tot săptămâna trecută, Uniunea Europeană a alocat Ucrainei o finanțare umanitară suplimentară de 55 de milioane de euro, pe lângă cele 145 de milioane de euro deja acordate la începutul acestui an. Această nouă finanțare umanitară va fi folosită pentru pregătiri pentru iarna viitoare. Astfel, în total, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, ajutoarele umanitare trimise de Bruxelles Kievului au ajuns la 685 de milioane de euro.
Când o urgență depășește capacitățile de răspuns ale unei țări din Europa și dincolo de ea, aceasta poate solicita asistență prin intermediul Mecanismului. De la înființarea sa în 2001, Mecanismul de Protecție Civilă al UE a fost activat pentru peste 600 de urgențe și crize în interiorul și în afara UE.
Asistența umanitară finanțată de UE este furnizată în conformitate cu principiile umanitare de umanitate, neutralitate, imparțialitate și independență. Aceasta este livrată prin agențiile umanitare ale ONU, organizațiile neguvernamentale și Comitetul Internațional al Crucii Roșii.