Turcia, tot mai departe de integrarea europeană
Turcia a continuat să se îndepărteze de Uniunea Europeană și să înregistreze regrese în ceea ce privește statul de drept, se arată într-un raport al Comisiei Europene.
Cătălin Gomboș, 05.06.2019, 11:24
Turcia a continuat să se îndepărteze de Uniunea Europeană și să înregistreze regrese în ceea ce privește statul de drept, se arată într-un raport al Comisiei Europene. Aceasta constată că negocierile privind aderarea Turciei la UE rămân, pentru moment, blocate.
Comisia Europeană a constatat că în Turcia a continuat deteriorarea situației în ceea ce privește statul de drept și drepturile omului, iar sistemul de control reciproc al puterilor în stat a fost șubrezit în urma amendării Consituției. Profesorul de științe politice Dragoș Mateescu, de la Universitatea Economică Izmir, notează că există, într-adevăr, probleme legate de independența justiției și unele libertăți fundamentale:
Suspendarea convorbirilor pe tema intrării Turciei în Uniunea Europeană se datorează faptului că Turcia nu mai este un stat de drept, în primul rând – este un stat în care Justiția e controlată de executiv care la rândul său este controlat de către domnul Erdogan; bineînțeles că și legislativul este controlat de domnul Erdogan – libertatea presei, este o altă problemă, libertatea de exprimare în general, nenumăratele procese împotriva jurnaliștilor, împotriva academicienilor, împotriva oamenilor din justiție care au îndrăznit să se opună regimului, dar ne referim aici doar la suspendarea negocierilor privind aderarea, pentru că mai este un capitol referitor la înnoirea Uniunii Vamale cu Turcia și acolo s-ar putea înregistra anumite progrese, după ce se reconstituie Parlamentul European, unde extremiștii nu au câștigat atât de mult încât să poată să impună întreruperea completă a oricărui dialog cu Turcia, inclusiv pe tema Uniunii vamale.
Este posibil ca acel proces să aibă loc, respectiv înnoirea unei uniuni vamale care a început în 1995 ca proiect și acum normal că trebuie ajustată pentru că avem și alți membri ai Uniunii Europene, care au intrat în UE, au apărut și alte capitole care trebuie să intre în această uniune vamală și sunt și niște chestiuni tehnice care trebuie renegociate pentru ca ambele părți să câștige.
Dincolo de măsurile care au dus la deterioarea statului de drept, Recep Tayyip Erdogan a lansat și numeroase atacuri împotriva europenilor în ultimii ani, așa că l-am întrebat pe profesorul Mateescu cât de mult își doresc, cu adevărat, turcii integrarea europeană:
Regimul Erdogan eu personal nu cred că-și dorește pentru că orice reformă care ar duce la independența Justiției l-ar pune sub acuzare mai devreme sau mai târziu pe domnul Erdogan însuși, cercul domniei sale, pentru că au făcut multe ilegalități. Există și oameni de afaceri care-și doresc de foarte mult timp, încă din anii ’60, și în anii ’80 a fost repetat acest angajament al lor către piața europeană. E normal că îi interesează, oamenii de afaceri doresc să facă parte din cea mai mare piață comună a lumii. Este Turcia oamenilor ignoranți în legătură cu acest subiect, care înclină unde îi duce vântul propagandei regimului, dar pot să vă spun că, în sondajele care au apărut în ultimii doi ani, procentul de oameni care se declară în favoarea intrării Turciei în UE a mai crescut puțin, să zicem că trece de 50% acum.
Deși Turcia a înregistrat regrese în privința statului de drept și a instituțiilor democratice, există progrese în domeniul economic și continuă și procesul de aliniere la aquisul comunitar. Pentru moment, însă, Comisia Europeană consideră că sunt întrunite, în continuare, condițiile care au determinat Consiliul să constate înghețarea negocierilor de aderare.