Tot mai mulţi norvegieni vor ca ţara lor să adere la UE
Proporţia norvegienilor care cred că ţara lor ar trebui să adere la Uniunea Europeană este în creştere, însă cei care se opun sunt în continuare mai numeroşi. Este principala concluzie a unui sondaj publicat în ajunul împlinirii a 30 de ani de la ultimul referendum organizat pe această temă în regatul scandinav.
Arina Petrovici-Matei, 03.12.2024, 10:00
Norvegia a spus ultima dată „nu” aderării la Uniunea Europeană la referendumul din noiembrie 1994, după ce votase împotrivă şi la consultarea similară, organizată în 1972. În schimb, din anul 1994, ţara scandinavă este parte a Spaţiului Economic European. Această organizaţie permite libera circulaţie a persoanelor, bunurilor, serviciilor şi capitalurilor între statele membre ale Uniunii Europene şi Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.
Norvegia este un membru puternic integrat în cele mai multe sectoare ale pieței interne a Uniunii. Unele domenii, precum agricultura, petrolul și pescuitul, nu sunt în întregime acoperite de Tratatul Spaţiului Economic European. Norvegia a aderat și la spaţiul european de liberă circulaţie Schengen, precum și la o serie de acorduri interguvernamentale între statele membre ale blocului comunitar.
Conform unui sondaj publicat în ajunul împlinirii a 30 de ani de la ultimul referendum organizat pe tema aderării la Uniunea Europeană a regatului scandinav, aproape 47% dintre respondenţi au spus că ţara nu ar trebui să intre, 35 de procente au fost de opinie contrară, iar circa 18% s-au declarat indecişi. Opoziţia faţă de aderare s-a redus de la peste 70 de procente în 2016 şi se situează acum la cel mai scăzut nivel de după 2009, în timp ce sprijinul a urcat, în ultimul deceniu, de la aproximativ 20% – notează cotidianul „Nationen”.
Vremurile de criză tind să-i împingă pe norvegieni să fie mai favorabili Uniunii Europene, însă în general ei sunt mulţumiţi să rămână în afara blocului comunitar, şi doar un şoc ar putea să schimbe opiniile – consideră publicistul Kjetil Alstadheim, autorul unei cărţi apărute în acest an şi intitulate „Everyone Got it Wrong: On Norway as an EU Nation” / „Toată lumea a înțeles greșit: despre Norvegia ca națiune a Uniunii Europene”.
Jurnalistul subliniază că opiniile norvegienilor s-ar putea schimba doar dacă ar apărea încă ceva pe lângă „un război comercial şi o pandemie de gripă aviară”. Per ansamblu, există puţină dezbatere politică vizând aderarea, dat fiind că atât principalele două partide – laburiştii şi conservatorii –, precum şi cel mai mare sindicat şi principala organizaţie patronală se opun deschiderii unei noi dezbateri.
În plus, „teama lor este că, dacă ar începe o nouă dezbatere despre aderarea la Uniune, ar pune în pericol cooperarea pe care Norvegia o are prin acordul Spaţiului Economic European” – a mai spus autorul.