Toleranţă zero faţă de abuzuri şi hărţuire sexuală
Parlamentul European declară toleranţă zero faţă de abuzuri şi hărţuire sexuală. Făptuitorii trebuie pedepsiţi, este mesajul transmis de europarlamentari într-o rezoluţie adoptată recent în plenul de la Strasbourg.
Mihaela Mihai, 22.11.2017, 16:47
Una din trei femei din Uniunea Europeană a trecut printr-o experiență de violență fizică sau sexuală după 18 ani, vârsta majoratului. 55 la sută au fost hărțuite sexual, 32 la sută dintre victime spun că făptuitorul a fost un șef, un coleg sau un client. Se întâmplă în viața de zi cu zi, dar nici pe internet situația nu e mai bine. Una din cinci femei a trecut prin hărțuire online.
Sunt date oficiale cuprinse într-un studiu al Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale privind violența împotriva femeilor.
Statistici seci în spatele cărora se ascund povești tragice și traume trăite de multe femei. Povești peste care de cele mai multe ori se așterne tăcerea, dar care încet încet ies la suprafață grație campaniei #metoo de pe rețelele de socializare, începută în urma scandalui în care este implicat unul dintre cei mai importanți producători americani de film, Harvey Weinstein, acuzat de abuzuri sexuale.
„Cred că fiecare femeie din această sală şi poate mulţi dintre bărbaţi au o poveste de spus. Fie că este vorba de o experienţă trăită personal, fie de cineva aproapiat.”
A spus în dezbaterile din Parlamentul european comisarul pentru comerț, Cecilia Malmstrom Iar cuvintele ei nu ai rămas fără ecou. Cel puțin două eurodeputate, Terry Reintke din Germania și Eleonora Forenza din Italia, au vorbit la Strasbourg despre propriile lor experiențe, explicând – fără să intre în detalii – că au avut deja de suferit în trecut de pe urma unor fapte sau cuvinte deplasate.
Cadrul legislativ şi măsurile stabilite la nivel European ajută statele membre să lupte eficient împotriva violenţelor la care sunt supuse femeile şi fetele. „Trebuie să ne concentrăm pe implementarea lor. Trebuie să ne gândim ce putem face noi cu toţii. Dar cel mai important lucru este că trebuie să ne arătpm susţinerea faţă de victime.” A mai spus comisarul european pentru comerț.
O rezoluție adoptată în plenul legislativului comunitar stipulează că această violență este asociată cu repartizarea inegală a puterii dintre femei și bărbați în cadrul societății noastre.
Parlamentarii europeni au deplâns şi faptul că aceste acte sunt tolerate cu atâta ușurință. „Toleranță zero” a fost mesajul principal al rezoluției. Legislativul comunitar are și o recomandare pentru statele membre. Ar trebui, la rândul lor, să examineze situația în parlamentele lor naționale și să ia măsurile potrivite.
Legislativul reia totodată apelul din 2014 adresat Comisiei Europene de a propune o strategie la nivelul Uniunii pentru a proteja femeile împotriva oricăror forme de violență, inclusiv abuzuri și hărțuiri sexuale.