Tatonări pentru relansarea relațiilor UE – Turcia
Principalii oficiali europeni s-au deplasat la Ankara, după ce Turcia a manifestat un interes pentru relansarea relațiilor cu Uniunea Europeană.
Cătălin Gomboș, 12.04.2021, 10:36
Relațiile dintre Uniunea Europeană și Turcia au fost marcate, în ultimii ani, de o serie de tensiuni provocate de numeroasele declarații dure făcute de Recep Tayyip Erdogan la adresa europenilor, dar și de nemulțumirea acestora din urmă față de o serie de pași făcuți de Turcia atât în plan intern – unde s-a văzut un derapaj către un regim autoritar – cât și extern, unde Ankara a avut dispute cu state membre UE în privința delimitării zonelor de interes economic din Marea Mediterană. Turcia a recurs, totodată, cu regularitate la amenințări că le va permite milioanelor de refugiați de pe teritoriul său să plece către Europa, chiar dacă Bruxellesul i-a dat Ankarei miliarde de dolari pentru a suporta costurile refugiaților.
Ursula von der Leyen a spus acum la Ankara că este necesară o cooperare mai intensă în domeniul economic, dar și pentru abordarea unor crize globale precum pandemia sau cea climatică. Von der Leyen a menționat, însă, și problemele din relația bilaterală:
Ne propunem un parteneriat onest și asta înseamnă că un parteneriat între UE și Turcia ne permite să consolidăm ceea ce ne apropie, dar și să fim foarte sinceri și să abordăm ceea ce ne desparte. Astăzi, Charles Michel și cu mine am subliniat clar că respectarea drepturilor fundamentale și a statului de drept sunt cruciale pentru Uniunea Europeană. Aceasta trebuie să fie o parte integrantă a relației noastre. Turcia trebuie să respecte regulile și standardele internaționale în domeniul drepturilor omului, pe care, de altfel, țara și le-a asumat ca membru fondator al Consiliului Europei.Sunt profund îngrijorată de faptul că Turcia s-a retras din Convenția de la Istanbul. Această Convenție privește protejarea femeilor și protejarea copiilor de violență. În mod clar, retragerea din Convenție reprezintă un semnal greșit. Uniunea Europeană nu va ezita niciodată să atragă atenția asupra unor evoluții negative. Acest lucru este valabil și pentru acțiunile unilaterale împotriva statelor membre ale UE precum Grecia sau Cipru.
Vizita a fost marcată de o gafă de protocol: la întâlnirea dintre Charles Michel, Ursula von der Leyen și Recep Tayyip Erdogan, partea turcă aranjase doar două scaune pentru principalii oficiali, iar Erdogan și Michel s-au așezat pe ele. După un moment în care nu și-a ascuns surpriza, von der Leyen a luat loc pe o canapea rezervată oficialilor de rang doi. Poziția oficială a Comisiei, exprimată clar de aceasta, este că președintele său are rang similar cu cel al președintelui Consiliului. Turcia susține că nu a făcut decât să urmeze indicațiile primite de la partea europeană, dar numeroase voci în Europa au interpretat gafa de protocol drept o provocare deliberată și un semn de misoginie – iar asta în condițiile in care von der Leyen era în Turcia și pentru a pleda pentru drepturile femeilor turce.