Summitul Balcanilor de Vest – Poznań, 2019
Oraşul polonez Poznań a găzduit summitul dedicat Balcanilor de Vest.
Arina Petrovici-Matei, 10.07.2019, 10:10
Oraşul polonez Poznań a găzduit summitul dedicat Balcanilor de Vest. Uniunea Europeană și-a confirmat angajamentul de a consolida cooperarea cu regiunea printr-o serie de măsuri concrete, axate pe cinci domenii-cheie: transport și energie, digital, economie, securitate și relații de bună vecinătate.
Șefi de guvern, miniştri de Externe, ai Economiei şi de Interne din ţările Balcanilor de Vest, împreună cu omologii lor din mai multe state membre ale Uniunii Europene și reprezentanți la nivel înalt ai Uniunii, s-au întâlnit, zilele trecute, la Poznan. Summitul a avut ca obiective consolidarea cooperării regionale dintre partenerii din Balcanii de Vest precum și între regiune și Uniunea Europeană, dar şi avansarea în procesul de integrare europeană a Balcanilor de Vest.
Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a reafirmat că angajamentul european faţă de Balcanii de Vest este o prioritate. Acum, toți cei șase parteneri din Balcanii de Vest sunt mai apropiați de Uniunea Europeană față de cum erau cu cinci ani în urmă, la debutul mandatului actualei Comisii. Perspectiva europeană rămâne motorul schimbărilor din regiune, iar cooperarea regională, relațiile de bună vecinătate și reconcilierea sunt esențiale și sprijină integrarea europeană a Balcanilor de Vest – a mai spus Federica Mogherini.
La rândul său, Johannes Hahn, comisarul pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, a confirmat angajamentul european faţă de Balcanii de Vest:
Sunt absolut dedicat cauzei acestei regiuni şi pot confirma, bazându-mă pe fapte şi pe cifre, că am făcut progrese reale în ultimii cinci ani, însă, fără îndoială, trebuie să ne concentrăm în continuare să investim în stabilitatea Balcanilor de Vest, pentru a-I ajuta pe partenerii noştri să creeze societăţi democratice stabile, instituţii democratice stabile şi, în acelaşi timp, să devină mai prosperi. În multe feluri, consider că rolul nostru ca lideri politici este similar cu cel al unui architect care conturează politici de transformare ce vor trece testul timpului. Şi, cum îmi place să spun adesea, putem face multe lucruri ca politicieni, dar nu putem crea, în mod direct, locuri de muncă.
Johannes Hahn a mai precizat că Uniunea Europeană, ca partener dedicat, îşi intensifică activitatea la infrastructurile modernizate, sprijină digitalizarea, investeşte în creșterea ecologică și în economia circulară. Comisarul a dat asigurări că programele Uniunii vor aduce beneficii tangibile populației din Balcanii de Vest și reprezintă o altă piatră de hotar în relațiile și mai strânse cu regiunea.
În sfârşit, Violeta Bulc, comisarul pentru transporturi, s-a declarat foarte mulţumită de aprobarea mai multor proiecte regionale, în cooperare cu Comunitatea Transporturilor. Acestea vor îmbunătăți siguranța rutieră și eficiența căilor ferate, vor reduce timpul şi costurile de transport și vor elimina blocajele din trafic. O mai bună conectivitate înseamnă sprijinirea vieții cotidiene a oamenilor din regiune și apropierea acestora de Uniunea Europeană – a mai spus Violeta Bulc.