Strategiile de vaccinare împotriva COVID-19
În aşteptarea găsirii unui vaccin sigur şi eficient împotriva virusului COVID-19, Comisia Europeană a prezentat etapele principale care trebuie urmate de statele membre în strategiile de vaccinare și distribuirea vaccinurilor.
Laurențiu Văduva, 21.10.2020, 11:44
Comisia Europeană depune eforturi pentru garantarea accesului la vaccinuri în toată Europa. Pentru aceasta, au fost stabilite angajamente de achiziţii cu marii producători europeni. Vaccinul trebuie să fie sigur, eficient şi accesibil. Toate vaccinurile trebuie să fie autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente. Pentru aceasta, dezvoltatorii de vaccinuri au obligația de a prezenta documentații și date detaliate Agenției în cadrul procedurii de autorizare a introducerii pe piață. După autorizare, legislația europeană prevede monitorizarea siguranței și eficacității vaccinului. Dovezi suplimentare vor trebui colectate la nivel central pentru a se evalua impactul și eficacitatea vaccinurilor după administrare la nivel de populație. Acest lucru va fi esențial pentru combaterea pandemiei și pentru instaurarea unui climat de încredere printre cetățenii europeni.
Statele membre trebuie să înceapă de pe acum pregătirea unei strategii comune de vaccinare, care trebuie să asigure, între altele:
– capacitatea de distribuire a vaccinurilor, inclusiv personalul calificat și echipamentele medicale și de protecție;
– accesul ușor și la prețuri abordabile la vaccinuri, inclusiv pentru populațiile-țintă;
– distribuirea de vaccinuri cu nevoi de depozitare și transport diferite, în special în ceea ce privește lanțul frigorific, precum și capacitățile de transporturi şi depozitare la rece;
– comunicarea clară către populaţie a beneficiilor, riscurilor și importanței vaccinurilor împotriva COVID-19, pentru a obţine astfel încrederea oamenilor.
Toate statele membre vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în același timp, în funcție de dimensiunea populației.
Pentru că numărul total de doze va fi limitat în cursul primelor etape de desfășurare, Comisia a prezentat exemple de categorii de populaţie care trebuie avute în vedere cu prioritate la vaccinare. Printre acestea se află:
– lucrătorii din unitățile de asistență medicală și de îngrijire pe termen lung;
– persoanele cu vârsta de peste 60 de ani;
– cei expuşi în mod deosebit riscurilor, din cauza stării lor de sănătate;
– lucrătorii care asigură serviciile esențiale;
– persoanele care nu pot practica distanțarea socială;
– şi grupurile dezavantajate din punct de vedere socio-economic.
În așteptarea vaccinurilor însă, trebuie să asigurăm în continuare atenuarea transmiterii virusului în Europa. La acest capitol, Comisia menţionează protejarea grupurilor vulnerabile și respectarea măsurilor de sănătate publică. Executivul european aminteşte că, până la vaccinare, măsuri precum distanțarea socială, închiderea locurilor publice și adaptarea mediului de muncă vor continua să reprezinte principalele instrumente pentru controlul și gestionarea focarelor de COVID-19.