Strategii UE pentru conservarea biodiversității şi construirea unui sistem de alimentaţie sănătos
Comisia Europeană a propus adoptarea unor noi strategii pentru conservarea biodiversităţii şi pentru crearea unui sistem alimentar sănătos şi sustenabil în Europa.
Laurențiu Văduva, 27.05.2020, 11:21
Cele două strategii au în vedere întărirea colaborării dintre fermieri, mediul de afaceri, consumatori şi natură pentru un viitor sustenabil al biodiversităţii şi alimentaţiei.
Noua strategie pentru Biodiversitate îşi propune ameliorarea principalilor factori ai pierderii biodiversităţii, precum folosirea necorespunzătoare a mărilor şi uscatului, exploatarea în exces a resurselor, poluarea şi speciile străine invazive. Se propune stabilirea de obiective obligatorii de restaurare a ecosistemelor şi a râurilor, readucerea polenizatorilor pe terenurile agricole, reducerea poluării, mărirea patrimoniului verde al oraşelor, extinderea fermelor organice şi îmbunătăţirea stării de sănătate a pădurilor. Se doreşte transformarea, până în anul 2030, a cel puţin 30% din solurile şi mările europene în zone protejate, precum şi readucerea a cel puţin 10% din zonele agricole la standardele de regiuni cu grad înalt de diversitate naturală. Vor fi deblocate fonduri anuale de 20 de miliarde de euro, atât din bugetul Uniunii cât şi din surse naţionale şi private.
Cea de-a doua strategie propusă – denumită Farm to Fork, adică de la Fermier la Farfurie – va permite tranziţia către un sistem alimentar sustenabil, care să asigure un mod de hrănire sănătos. Va fi redus impactul agriculturii şi industriei alimentare asupra mediului. Vor fi impuse obiective concrete, inclusiv reducerea folosirii pesticidelor şi fertilizatorilor, înjumătăţirea vânzărilor de antimicrobieni şi extinderea fermelor organice la un sfert din suprafeţele agricole. Vor fi propuse măsuri care să asigure oamenii că opţiunea de hrănire sănătoasă va fi cel mai uşor de adoptat, inclusiv printr-o etichetare corespunzătoare a produselor.
Fermierii vor fi sprijiniţi cu noi linii de finanţare şi eco-scheme pentru trecerea la practici ecologice.
Uniunea Europeană doreşte să devină un exemplu şi un standard în eforturile globale de soluţionare a crizei biodiversităţii şi a sănătăţii alimentare; Comisia îşi va mobiliza toate mecanismele diplomatice şi partenerii externi pentru a determina crearea unui nou şi ambiţios cadru global al Biodiversităţii la nivelul ONU, dar şi o tranziţie globală către sisteme alimentare sustenabile.
Comisia Europeană invită Parlamentul şi Consiliul să sprijine aceste două strategii, iar cetăţenii europeni şi acţionarii sunt invitaţi să ia parte la o dezbatere publică extinsă asupra acestora.