Strategia UE privind materialele plastice
Miniştrii mediului din statele membre ale Uniunii Europene au subliniat la ultima reuniune a Consiliului Mediu necesitatea de a avansa cu strategia privind materialele plastice.
Gabriela Mitrovici, 09.03.2018, 10:18
Noile norme propuse prin Strategia europeană pentru materialele plastice au scopul de a limita impactul negativ asupra mediului al materialelor plastice și al microplasticelor, precum și, al substanțelor chimice periculoase. Reuniţi în Consiliul Mediu la Bruxelles, miniștrii au discutat despre promovarea unei creșteri semnificative a folosirii materialelor plastice reciclate, precum și despre recuperarea sigură a deșeurilor care conțin substanțe care prezintă motive de îngrijorare.
Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, a anunţat că se iau în considerare unele măsuri suplimentare, reieşite din sondajele recente la care au răspuns peste 90 de mii de oameni.
Karmenu Vella: Cred că putem fi de acord că Strategia Comisiei Europene privind materialele plastice a avut un succes deosebit în dezvoltarea în continuare a acţiunilor noastre în direcţia trecerii la o economie circulară. Am discutat, în mod special, despre modalitatea de promovare a unei creşteri substanţiale a folosirii materialelor plastice reciclate, a dezvoltării industriei şi a transformării pieţei europene a materiilor prime secundare într-o economie profitabilă. Am analizat opţiunile statelor membre privind impozitarea şi achiziţiile publice, dar şi stimulentele europene acordate mediului de afaceri pentru a dezvolta produse din plastic mai durabile. Am discutat şi despre reciclarea la nivel industrial, astfel încât să se evite reintroducerea în circuit a oricărei substanţe potenţial dăunătoare. Trebuie să punem un accent deosebit pe investiii în deşeuri şi reciclare, pe taxele de mediu, pe gestionarea apei şi a poluării aerului. Am subliniat faptul că Semestrul european ne poate ajuta să avansăm în aplicarea acestor deziderate şi, prin urmare, ar trebui să continuăm să colaborăm şi să ne angajăm împreună în acest proces de implementare a politicilor benefice mediului, economiilor noastre şi calităţii vieţii cetăţenilor.
Conform strategiei europene privind materialele plastice adoptate în ianuarie, din vară vor fi interzise pungile din plastic subţire şi foarte subţire cu mâner. În urma acestei decizii, până în 2030 toate ambalajele de pe piaţa Uniunii Europene vor deveni reciclabile, consumul de articole din plastic de unică folosinţă va fi redus, iar utilizarea intenţionată a microplasticului va fi limitată.