Strategia UE privind datele şi inteligenţa artificială
Se conturează viitorul Europei digitale, odată cu prezentarea, de către Comisia Europeană, a noilor strategii privind datele şi inteligenţa artificială.
Laurențiu Văduva, 26.02.2020, 09:51
În următorii 5 ani, Comisia se va concentra pe trei obiective principale în domeniul digital: dezvoltarea de tehnologii în beneficiul utilizatorilor, construirea unei economii echitabile şi competitive şi crearea unei societăţi deschise, durabile şi democratice.
Europa poate şi trebuie să devină lider în noua economie a datelor. Obiectivul Strategiei europene privind datele este crearea unei pieţe unice pentru date, care să permită circulaţia liberă a acestora în Uniune şi între diferitele sectoare.
Aici, Comisia va propune mai întâi stabilirea unui cadru normativ adecvat cu privire la guvernanța datelor, la accesarea și reutilizarea acestora între întreprinderi, în relația întreprinderi-administrații centrale și între diferitele administrații. De asemenea, se va asigura accesul liber la seturile de date cu valoare ridicată în întreaga Uniune și prin permiterea reutilizării lor în vederea inovării.
Apoi, Comisia va sprijini dezvoltarea sistemelor tehnologice și a următoarei generații de infrastructuri; Comisia va contribui şi la investițiile în proiecte cu impact ridicat legate de spațiile europene ale datelor și de infrastructurile de cloud fiabile și eficiente din punct de vedere energetic.
Nu în ultimul rând, Comisia va sprijini construirea de spații europene ale datelor, de exemplu în industria prelucrătoare, în contextul acțiunilor ce țin de Pactul ecologic, în domeniul mobilității sau al sănătății.
De asemenea, Comisia Europeană va depune eforturi pentru reducerea lacunelor în materie de competențe digitale ale europenilor.
Comisia va prezenta în cursul acestui an un Act privind serviciile digitale și un Plan de acțiune pentru democrația europeană, va propune o revizuire a Regulamentului e-IDAS (de identificare electronică stabilire a încrederii în tranzacţiile electronice de pe piaţa internă) și va institui o unitate comună de securitate cibernetică. Europa va continua să construiască alianțe cu partenerii săi internaționali, promovând astfel modelul european de digitalizare.
Cartea albă privind inteligența artificială este deschisă consultării publice până la 19 mai 2020.