Strategia europeană privind serviciile de îngrijire
Comisia Europeană a prezentat noua Strategie privind serviciile de îngrijire, care vizează asigurarea unor servicii de calitate și accesibile, inclusiv din punct de vedere financiar, în întreaga Uniune Europeană.
Gabriela Mitrovici, 12.09.2022, 08:34
Serviciile de îngrijire de înaltă calitate și accesibile, inclusiv din punct de vedere financiar, oferă beneficii evidente pentru toate vârstele. Participarea la educația timpurie are un impact pozitiv asupra dezvoltării copiilor și contribuie la reducerea riscului de excluziune socială și de sărăcie, inclusiv mai târziu în viață. Îngrijirea pe termen lung le permite persoanelor care, din cauza vârstei înaintate, a unei boli sau a unui handicap, au nevoie de ajutor pentru activitățile zilnice să își mențină autonomia și să trăiască cu demnitate. Cu toate acestea, pentru multe persoane, aceste servicii nu sunt încă disponibile sau accesibile, inclusiv din punct de vedere financiar, iar personalul care le prestează lucrează în condiții de muncă dificile și pe salarii mici.
Pentru a remedia aceste probleme, Comisia propune acțiuni concrete pentru a sprijini statele membre în creșterea accesului la servicii de îngrijire de înaltă calitate și la prețuri accesibile, îmbunătățind în același timp condițiile de muncă și echilibrul dintre viața profesională și cea privată pentru îngrijitori.
Statele membre sunt impulsionate să revizuiască obiectivele stabilite în 2002 privind educația și îngrijirea timpurie, astfel încât până în 2030 cel puțin jumătate dintre copiii sub 3 ani să meargă la creșă, iar 96 % dintre cei cu vârsta cuprinsă între 3 ani și cea de școlarizare primară obligatorie să meargă la grădiniță. Aceste servicii trebuie să fie accesibile, inclusiv din punct de vedere financiar, și de înaltă calitate, și disponibile atât în zonele urbane, cât și în zonele rurale sau defavorizate.
În ceea ce privește îngrijirea pe termen lung a persoanelor care nu se pot descurca singure din cauza vârstei înaintate, a unei boli sau a unui handicap, Comisia recomandă statelor membre să elaboreze planuri de acțiune naționale pentru ca aceste servicii să fie mai disponibile, mai accesibile și de o calitate mai bună pentru toți. De asemenea, personalul de îngrijire trebuie să beneficieze de condiții de muncă echitabile și oportunități de formare, iar îngrijitorii informali, care sunt adesea femei și rude ale beneficiarilor serviciilor de îngrijire, trebuie să fie ajutați prin formare, consiliere, sprijin psihologic și financiar.
Propunerile Comisiei vor fi discutate de statele membre în vederea adoptării de către Consiliu.