Strategia europeană privind egalitatea de gen
Egalitatea de gen încă reprezintă un deziderat la nivelul Uniunii Europene, în ciuda faptului că aceasta e un lider global în ceea ce privește drepturile acordate femeilor și tratamentul la care sunt supuse acestea.
Cătălin Gomboș, 12.03.2020, 09:44
Femeile europene continuă să fie victime ale violenței, sunt mai prost plătite decât bărbații și ajung mai greu în funcții de conducere. Potrivit unui comunicat al Comisiei, una din trei femei din UE a fost victimă a violenței fizice și/sau sexuale, 55% au fost hărțuite sexual, salariile medii ale femeilor sunt cu 16 % mai mici decât cele ale bărbaților și doar 8 % din directorii generali ai celor mai mari întreprinderi europene sunt femei – iar acestă inegalitate în ceea ce privește munca se înregistrează în ciuda faptului că numărul absolventelor de universitate este mai mare decât cel al absolvenților.
Având pentru prima oară în istorie o femeie la conducerea sa – Ursula von der Leyen – și un număr-record de femei-comisar, inclusiv una – Helena Dalli – pentru egalitate, Comisia a lansat recent o strategie pentru egalitate care prevede măsuri-cheie ce vor fi luate în intervalul 2020 – 2025, dar și un angajament de a integra perspectiva egalității în toate domeniile de politică ale UE.
Helena Dalli: Această strategie este despre oameni, în toată diversitatea lor, și trei termeni-cheie în această strategie sunt ‘a fi liberă’, ‘a prospera’ și ‘a conduce’. ‘A fi liberă’ înseamnă a fi liberă de violență și de aceea vom exercita presiuni pentru ratificarea Convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice.
Nimeni nu poate fi liber dacă este amenințat de violență, iar asta afectează și dreptul de a prospera. A prospera înseamnă a ne atingem întregul potențial – ca bărbați, ca femei, ca fete, ca băieți, dar trebuie să luptăm împotriva stereotipiilor, nu trebuie să etichetăm oamenii și să le spunem ‘tu trebuie să faci asta, tu poți să faci asta, tu nu poți să faci asta’. Trebuie să avem libertatea să alegem viața pe care o dorim, să putem să ne atingem întregul potențial în domeniul pe care dorim să ni-l alegem.
Potrivit Comisiei Europene, strategia privind egalitatea prevede o serie de acțiuni-cheie care vizează, printre altele, încetarea violenței bazate pe gen și eliminarea stereotipurilor, asigurarea unei participări și a unor oportunități egale pe piața forței de muncă, inclusiv a egalității de remunerare, și realizarea unui echilibru între bărbați și femei în procesul decizional și în politică.