Statul de drept în Ungaria: Parlamentul cere UE să acţioneze
Parlamentul European a denunțat, săptămâna aceasta, încălcarea de către Ungaria a valorilor prevăzute în Tratatul Uniunii Europene și a cerut lansarea procedurilor prevăzute de Articolul 7 din Tratat.
Cătălin Gomboș, 14.09.2018, 15:19
Parlamentul European a denunțat, săptămâna aceasta, încălcarea de către Ungaria a valorilor prevăzute în Tratatul Uniunii Europene și a cerut lansarea procedurilor prevăzute de Articolul 7 din Tratat. În ultimă instanță, acest lucru ar putea duce la sancționarea Ungariei prin suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul Uniunii Europene.
Parlamentul European i-a cerut, în premieră, Consiliului Uniunii Europene să se pronunțe cu privire la încălcarea de către guvernul de la Budapesta a valorilor fundamentale ale UE, așa cum sunt statuate în Articolul 2 al Tratatului Uniunii. Este vorba de lansarea procedurilor prevăzute de Articolul 7 din Tratat, care pot duce la sancțiuni care include suspendarea dreptului de vot al reprezentanților Budapestei în Consiliul Uniunii Europene. Decizia de miercuri a legislativului a întrunit voturile cele două treimi din voturi necesare pentru adoptarea sa și a fost precedată de dezbateri în cadrul cărora a fost prezentat raportul cu privire la Ungaria. Raportorul Parlamentului European în acest caz a fost eurodeputatul Judith Sargentini, din grupul verzilor:
Articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene afirmă că Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv drepturile persoanelor care aparțin minorităților. În continuarea textului se spune că aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate bazată pe pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate și egalitate între femei și bărbați. Prin semnarea Tratatului Uniunii Europene, toate statele membre și-au luat un angajament și au recunoscut obligația de a apăra, respecta și promova aceste valori indiferent de diferențele dintre viziunile lor politice. Își îndeplinesc aceste angajamente toate statele membre? Mă tem că nu. Guvernul ungar a adus la tăcere mass-media independentă. Prin aducerea mediului universitar sub control, generațiile viitoare nu vor învăța să aprecieze gândirea critică. A înlocuit judecătorii independenți cu unii care au legături strânse cu regimul. A decis care biserici au dreptul de a-și exercita libertatea religioasă și care nu. A făcut mizerabilă viață ONG-urilor care furnizează servicii cetățenilor cu nevoi speciale, cum sunt persoanele fără adăpost, migranți și grupuri marginalizate cum sunt romii. Ca o sfidare în plus, astfel de servicii ușurează munca autorităților locale și sunt deseori finanțate cu fonduri europene. Dincolo de toate acestea persoane din guvern s-au îmbogățit, dar au îmbogățit și membri ai familiilor lor și prieteni, din fonduri publice formate din banii plătitorilor de taxe europeni
Activarea procedurilor prevăzute de Articolul 7 nu duce, automat, la sancționarea Ungariei. Urmează un proces lung și laborios, care include analize în Consiliul Uniunii Europene, noi discuții la Parlament și în Comisie și, în cele din urmă, un vot în Consiliul European care, pentru ca sancțiunile să poată fi aplicate, necesită unanimitatea membrilor. O astfel de unanimitate este, de altfel, îndoielnică, dat fiind că Polonia a anunțat că nu va vota pentru sancționarea Ungariei. Polonia este, ea însăși, de anul trecut, supusă procedurilor prevăzute de Articolul 7, iar Ungaria a anunțat, anterior, că va bloca sancționarea acestei țări.