Statele UE trebuie să trimită Comisiei planurile agricole naţionale până la 1 ianuarie
Statele membre ale Uniunii Europene au termen până la 1 ianuarie să trimită la Bruxelles proiectele de planuri strategice în confirmitate cu noua Politică Agricolă Comună.
Mihaela Mihai, 09.12.2021, 08:46
Noua Politică agricolă comună este un mare pas înainte. Am ajuns la un rezultat bun și echilibrat, spune comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. A fost nevoie însă de 3 ani de negocieri adesea dure între Comisie, Parlament şi ţările membre pentru a se ajunge la o formă finală acceptată de toată lumea.
Avem acum ocazia să le oferim cetățenilor o politică agricolă comună robustă, capabilă să asigure toate cele 3 dimensiuni ale sustenabilității: economică, socială și de protecție a mediului, afirmă acelașiJanusz Wojciechowski. Și nu este singurul responsabil de la Bruxelles care dă asigurări că reforma va face agricultura europeană mai ecologică, mai echitabilă, mai flexibilă și mai transparentă.
Va fi mai ecologică pentru că fermierii vor avea obligația să adopte practici care respectă clima și mediul. La rândul lor, statele membre trebuie să aloce cel puțin 35 la sută din bugetul pentru dezvoltare rurală pe care îl vor primi și cel puțin 25% din plățile directe măsurilor de conservare a resurselor naturale.
Noua politica agricolă va fi legată de altfel de Pactul verde european și de Strategia de la fermă la consumator a Comisiei, care urmăresc protejarea mediului și asigurarea unei hrane sănătoase pentru toți.
Un alt obiectiv important este susținerea fermelor mici și mijlocii, care vor primi cel puțin 10 la sută din plățile directe, și a tinerilor agricultori, către care ar urma să meargă cel puțin 3 la sută din bugetul total.
Noua politică agricolă comună asigură o mai bună și mai echitabilă distribuire a plăților directe, mai spune comisarul Wojciechowski.
Va fi creată de asemenea o rezervă permanentă pentru situații de criză, cu un buget anual de 450 de milioane de euro, care va fi folosită pentru a-i ajuta pe agricultorii care se confruntă cu instabilitatea prețurilor sau a pieței.
De toate aceste aspecte trebuie să țină cont statele membre în întocmirea planurilor strategice naționale. Vor fi responsabile pentru alegerea modului și a domeniilor în care să investească banii care le revin, ținând cont de strategia stabilită la nivel european. Planurile trebuie trimise la Bruxelles până la 1 ianuarie pentru a putea fi analizate:
Evaluarea va fi comunicată fiecărei țări membre în parte prin scrisori de observație. În acest fel, planurile pot fi îmbunătățite, a dat asigurări comisarul european pentru agricultură.