Statele UE cer reguli pentru influenceri şi activitatea pe reţelele sociale
Miniştrii culturii din statele membre au cerut, marţi, la o reuniune a Consiliului Uniunii Europene, măsuri pentru încurajarea unui comportament responsabil şi etic în rândul influencerilor activi pe reţelele de socializare.
Mira Gomboș, 16.05.2024, 08:58
Miniştrii europeni ai culturii au avertizat asupra impactului potenţial dăunător pe care persoanele influente în mediul online îl pot avea asupra sănătăţii mintale a oamenilor şi asupra democraţiei şi au cerut, în acest context, dezvoltarea unor organisme sau mecanisme de reglementare a activităţilor acestora, inclusiv un posibil cod etic.
“Europenii petrec mult timp pe internet, ceea ce înseamnă că persoanele influente care creează conţinut pentru reţelele de socializare au un impact mai mare ca oricând asupra modului în care percepem şi înţelegem lumea”, a explicat ministrul belgian al Tineretului, a cărui ţară exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
Rețelele sociale și platformele de partajare a videoclipurilor devin un element integral în dezvoltarea opiniilor personale, a comportamentului, a angajamentului social și a identității, inclusiv în dezvoltarea psihosocială, în special în perioada adolescenței. Aproape toată lumea își poate găsi o comunitate online și își poate consolida sentimentul de apartenență. Prin urmare, influencerii pot avea un impact pozitiv asupra audienței lor, se arată în document.
Pe lângă efectele pozitive însă, conținutul creat de influenceri și comportamentul lor online poate fi dăunător pentru indivizi, precum și pentru societate în ansamblu. Sănătatea mintală și fizică a publicului lor, în special cea a minorilor, poate fi afectată negativ de riscurile inerente mediului online, cum ar fi hărțuirea cibernetică, dezinformarea sau comparația nesănătoasă între vedete şi oamenii obişnuiţi, atrag atenţia iniţiatorii.
De aceea, miniştrii culturii au cerut Comisiei Europene să dezvolte o abordare politică axată pe alfabetizarea mediatică a influencerilor şi pe comportamentul responsabil în activitatea de pe reţelele de socializare şi platformele video, pentru a garanta respectarea normelor ce guvernează internetul.
În acest sens, textul aprobat urmăreşte să conştientizeze în rândul creatorilor de conţinut impactul pe care activitatea lor îl poate avea asupra populaţiei prin răspândirea de informaţii eronate, dezinformare, discursuri care incită la ură şi conţinuturi ilegale sau dăunătoare.
De asemenea, miniştrii europeni au evidenţiat creşterea numărului influencerilor minori şi necesitatea ca părinţii sau tutorii acestora să aibă grijă de ei şi să cunoască obligaţiile legale rezultate din folosirea reţelelor de socializare.