Statele UE au făcut progrese în digitalizare, în perioada pandemiei, arată cel mai recent indice
Statele Uniunii Europene au progresat în ceea ce privește digitalizarea, în timpul pandemiei de COVID-19, dar mai sunt, încă, multe de făcut în ceea ce privește dobândirea acestor competențe, mai ales în domeniul IMM-urilor ...
Mira Gomboș, 01.08.2022, 06:34
Statele Uniunii Europene au progresat în ceea ce privește digitalizarea, în timpul pandemiei de COVID-19, dar mai sunt, încă, multe de făcut în ceea ce privește dobândirea acestor competențe, mai ales în domeniul IMM-urilor, arată datele cuprinse în Indicele Economiei și Societății Digitale, publicat recent de Comisia Europeană.
Deși majoritatea statelor membre înregistrează progrese în ceea ce privește transformarea lor digitală, adoptarea tehnologiilor avansate de către întreprinderirămâne scăzută, se arată în studiul publicat de Comisia Europeană. Finlanda, Danemarca, Țările de Jos și Suedia se mențin în fruntea clasamentului, dar chiar și acestea au un volum de sub 30% în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale și a volumelor mari de date, fiind departe de obiectivul deceniului digital, care ar trebui să fie de 75 de procente până în 2030.
Deficitul de personal calificat rămâne una dintre principalele cauze ale încetinirii progresului în domeniul digital. În cursul anului 2020, peste jumătate din întreprinderile din UE au raportat dificultăți în ocuparea posturilor vacante de către specialiști în domeniul informatizării. Întrucât instrumentele digitale sunt tot mai mult utilizate în viața de zi cu zi, persoanele care nu au aceste competențe riscă să fie expuse excluziunii sociale, atrag atenția realizatorii studiului. Ei arată că doar 54 % din europenii cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au competențe digitale de bază, iarobiectivul este de cel puțin 80 de procente până în 2030.
În ceea ce privește adoptarea tehnologiilor-cheie, în timpul pandemiei de COVID-19, întreprinderile au încurajat utilizarea soluțiilor digitale. De exemplu, folosirea cloud computingului a atins 34 %. Cu toate acestea, utilizarea inteligenței artificiale și a volumelor mari de date de către întreprinderi este de numai 8, respectiv 14%, obiectivul fiind de 75 de procente până în 2030.
Puțin peste jumătate dintre IMM-urile din Uniunea Europeană au cel puțin un nivel de bază în ceea ce privește digitalizarea, iar ținta este 90 % până în 2030. Uniunea a pus la dispoziția statelor membre127 de miliarde de euro pentru reforme și investiții în domeniul digital. Țările care au ales să investească în acest sector peste 30 % din banii alocați prin mecanismul de redresare și reziliență sunt Austria, Germania, Luxemburg, Irlanda și Lituania.