Statele membre au acceptat propunerea Comisiei privind o politică comună de restricții în pandemie
Măsurile luate de statele europene pentru a combate pandemia de coronavirus au inclus și anumite limitări ale liberei circulații în cadrul Uniunii.
Cătălin Gomboș, 15.10.2020, 20:49
Măsurile luate de statele europene pentru a combate pandemia de coronavirus au inclus și anumite limitări ale liberei circulații în cadrul Uniunii. Acestea au fost diferite de la o țară la alta, astfel încât s-a simțit nevoia unei abordări unitare.
Comisia Europeană a propus o abordare unitară a problemei privind restricțiile de circulație, pornind de la constatarea că pandemia nu poate fi învinsă prin închiderea unilaterală a granițelor. Pandemia a dus la o limitare severă a dreptului la liberă circulație, mai ales în perioadele în care diferitele state au fost nevoite să se închidă, practic, complet. Problema pentru cetățenii europeni care călătoresc în interiorul Uniunii – și sunt milioane care o fac zilnic – a fost că normele și procedurile adoptate de state sunt diferite și, în plus, nu a fost întotdeauna clar ce trebuie să facă, sau la ce trebuie să se aștepte atunci când călătoresc. De aceea Comisia a propus, la începutul lunii septembrie, adoptarea unui sistem unic, astfel încât cetățenii europeni să știe la ce să se aștepte. Consiliul a acceptat această idee, iar în viitor toate informațiile necesare, prezentate într-o formă ușor de înțeles, se vor găsi pe pagina specială să redeschidem Europa.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Propunerea noastră va duce la un cod comun de culori, bazat pe criterii comune. Va defini toate regiunile din Uniunea Europeană în funcție de risc: roșu, portocaliu, verde. Aceste culori or să apară pe o singură hartă, pentru toată Uniunea Europeană, astfel încât oricine va putea să verifice online pe pagina noastră de internet reopen.europa.eu. Nu vor fi niciun fel de restricții dacă veniți dintr-o zonă verde. Atunci când veniți dintr-o zonă portocalie sau roșie, guvernele diferitelor țări vă pot cere să vă testați de coronavirus sau să petreceți o perioadă în carantină. Înainte ca astfel de măsuri să intre în vigoare, guvernele vor da informații clare – și în timp util – iar cei care au un motiv esențial pentru a călători, cum sunt lucrătorii în transporturi, cei care trebuie să se deplaseze pentru probleme de familie importante, nu vor trebui să stea în carantină.
Potrivit Comisiei, informațiile cu privire la eventuale restricții trebuie publicate cu cel puțin 24 de ore înainte de intrarea lor în vigoare, iar toate informațiile, inclusiv cele privitoare la cereri conexe – de exemplu obligativitatea testării – trebuie să le fie disponibile călătorilor înainte ca aceștia să ajungă la graniță.