Starea Uniunii 2018
Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, crede că, la nivelul UE, deciziile privind politica externă comună ar trebui luate prin majoritate calificată, nu doar prin consens, ca acum. Sistemul ar putea fi extins și la politica fiscală.
Cătălin Gomboș, 16.05.2018, 09:13
Uniunea Europeană are nevoie de mai multă solidaritate dar și de echitate, consideră președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker. Într-un discurs ținut cu prilejul conferinței anuale dedicate Stării Națiunii, Jean-Claude Juncker a amintit despre perioade recente complicate – cea a crizei economice, când statele din Nord nu au fost suficient de solidare cu cele din sud, dar și criza migranților, care a dat naștere unor resentimente folosite de populiști și naționaliști pentru a obține câștiguri politice. În pledoaria sa pentru solidaritate, Jean Claude Juncker a vorbit inclusiv despre necesitatea unei politici externe și de securitate comune, chiar dacă aceasta ar implica, la un moment dat, luarea deciziilor prin majoritate calificată, nu prin unanimitate ca în prezent.
Jean-Claude Juncker: Apoi, există o altă problemă despre care aș vrea să vorbim: politica externă și de securitate comună. Întotdeauna trebuie să decidem în unanimitate, astfel încât vocea Europei în concertul națiunilor abia se aude. Unanimitatea înseamnă altceva decât un consens. Dacă trebuie să decideți în unanimitate, este suficient ca doar o țară să spună nu demersului colectiv. Vedem acest lucru la nivelul Națiunilor Unite, unde nu putem să ne punem de acord cu privire la Compactul Migrațional Global. O vedem, de asemenea, tot la nivelul ONU, când trebuie să decidem dacă, în oceanele și mările din jurul ei, China aplică sau nu o politică adecvată – iar asta se întâmplă pentru că există un stat membru care blochează deciziile. Prin urmare, propun ca de acum înainte să decidem asupra unei politici externe cu o majoritate calificată. Acest lucru este fezabil deoarece Tratatul de la Lisabona, care are meritele sale, conține o dispoziție care permite Consiliului European să decidă – în unanimitate – ca, de acum înainte, să ia hotărâri cu majoritate calificată în anumite domenii. Eu cred că politica externă s-ar putea face în acest fel, dar văd și un al doilea candidat, politica fiscal. Ceea ce este foarte important e că, pentru a putea juca un rol influent în arena international, va trebui să ne remodelăm mecanismele de luare a deciziilor pentru politica externă.
Jean-Claude Juncker a vorbit și despre nevoia de coeziune în domeniul politicii de apărare. El a arătat că, în timp ce în Statele Unite există 30 de tipuri de armament, în Uniunea Europeană sunt 178; Washingtonul are, de exemplu, un tip de tanc față de 17 statele membre UE. O abordare comună a acestei probleme ar putea duce, potrivit președintelui Comisiei Europene, la economii anuale cuprinse între 25 și 100 de miliarde de euro. Acesta este motivul înființării unui
fond European de apărare de 13 miliarde de euro.