Starea sănătății în UE
Rapoartele din 30 de țări care care descriu profilul sistemelor de sănătate loacle arată câteva dintre tendințele majore manifestate în transformarea sistemelor de sănătate ale Uniunii Europene și trage principalele concluzii din profiluri.
Arina Petrovici-Matei, 02.12.2019, 11:14
Rapoartele din 30 de țări care care descriu profilul sistemelor de sănătate loacle arată câteva dintre tendințele majore manifestate în transformarea sistemelor de sănătate ale Uniunii Europene și trage principalele concluzii din profiluri.
O serie de sondaje și dezbateri din întreaga Europă arată că sănătatea este una dintre principalele priorități ale cetățenilor. Vytenis Andriukaitis, fostul comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, și-a exprimat satisfacția că promovarea sănătății și prevenirea bolilor primesc în sfârșit atenția binemeritată.
Sunt foarte mândru că am inițiat ciclul Starea sănătății în Uniunea Europeană și că am contribuit, împreună cu OCDE și cu Observatorul european pentru sisteme și politici de sănătate, la realizarea a două cicluri pentru cele 28 de state membre ale Uniunii, la care se adaugă Norvegia și Islanda – a mai spus comisarul. El a explicat că această bază solidă de cunoștințe specifice fiecărei țări, dar și întregii Uniuni Europene contribuie la procesul de elaborare a politicilor de la nivel național și la cooperarea la nivelul comunitar. Vytenis Andriukaitis și-a exprimat speranța ca succesorul său să continue acest exercițiu și ca un număr mai mare de state membre să participe, pe bază de voluntariat, la discuțiile ulterioare pe marginea constatărilor acestuia, dar și să împărtășească bunele practici.
Profilurile de țară în ceea ce privește sănătatea includ o analiză aprofundată a sistemelor de sănătate, analizând starea a populației și factorii de risc importanți, precum și eficacitatea, accesibilitatea și reziliența sistemelor de sănătate din fiecare stat membru al Uniunii. Rapoartele reflectă în mod clar obiectivele pe care diferitele state membre le au în comun, evidențiind posibile domenii în care Comisia poate încuraja învățarea reciprocă și schimbul de bune practici.
Raportul însoțitor subliniază câteva dintre cele mai importante tendințe manifestate în transformarea sistemelor noastre de sănătate. Este vorba, între altele, de: reticența față de vaccinuri, transformarea digitală a promovării sănătății și a prevenirii bolilor, diferențele în ce privește accesul la asistența medicală, inovările în materie de competențe în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății.