Stadiul şi perspectivele relaţiilor UE – Republica Moldova
Uniunea Europeană este gata să reia finanțarea Republicii Moldova imediat ce aceasta va întreprinde o serie de reforme, a anunțat comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn.
Cătălin Gomboș, 09.07.2019, 11:01
Uniunea Europeană este gata să reia finanțarea Republicii Moldova imediat ce aceasta va întreprinde o serie de reforme, a anunțat comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn. Acesta s-a întânit, la Bruxelles, cu premierul de la Chișinău Maia Sandu.
Schimbarea de guvern de la Chișinău poate permite o relansare a relațiilor cu Uniunea Europeană. Acestea intraseră într-un declin accentuat în ultimii ani, iar punctul maxim al tensiunilor a fost atins odată cu suspendarea sprijinului financiar european din cauza derapajelor anti-democratice ale guvernării Partidului Democrat condus de oligarhul Vlad Plahotniuc. Bruxellesul așteaptă, însă, și măsuri concrete. Comisarul european pentru politica de vecinătate și extindere, Johannes Hahn.
Este timpul ca Republica Moldova să privească înainte și asta am discutat în cadrul întâlnirii noastre. Apreciem faptul că primul ministru intenționează să ducă la îndeplinire reformele cele mai stringente, inclusiv cele discutate cu Uniunea Europeană și sunt încântat în special de atenția care se acordă depolitizării și întăririi independenței instituțiilor de stat, în special cele din domeniul judiciar având în vedere necesitatea luptei împotriva corupției care pare că este adânc înrădăcinată în multe instituții din Republica Moldova și reprezintă, probabil, cea mai importantă provocare pentru guvern. Ceea ce urmează acum este implementarea corectă a Acordului de Asociere, astfel încât să putem vedea rezultate concrete pentru cetățenii moldoveni
Johannes Hahn a adăugat că Republica Moldova poate beneficia rapid de ajutoare substanțiale, care vor fi puse la dispoziția Chișinăului odată ce se vor vedea măsuri luate de acesta în domeniul economiei și mai ales în ceea ce privește respectarea statului de drept. Premierul de la Chișinău, Maia Sandu, a spus că Republica Moldova se confruntă cu o sarcină dificilă: să își reconstruiască instituțiile democratice și să restabilească încrederea cetățenilor în stat, în condițiile în care acestea au fost afectate serios de proasta administrare, corupție, contrabandă sprijinită de stat și fraudă.
Moldova are astăzi nevoie de un nou început, care va avea trei axe: în primul rând, vom investiga serios proasta guvernare din trecut, conform legilor și Constituției noastre. Cei responsabili pentru furtul a miliarde de dolari, pentru corupția masivă și spălare de bani vor fi aduși în fața justiției. Vom înfrânge un sistem corupt care a transformat Moldova într-o zonă gri, atractivă pentru contrabandiști, dar inospitalieră pentru propriul popor. În al doilea rând: nu suntem motivați de răzbunare. Vrem să construim un viitor, nu să căutăm să ne răzbunăm. Vrem să aducem profesioniști onești în posturi-cheie din zona de execuție și din sistemul judiciar. Vrem să creem o procuratură care să ancheteze, nu să accepte infracțiunile.
Vrem un sector judiciar integru și care să beneficieze de încrederea publicului, care să ducă și la redeschiderea porților pentru investiții. Reconstruirea unui stat reprezintă un exercițiu de idealism. Acesta implică un sacrificiu serios pe termen scurt și mediu de dragul binelui mai mare și pe termen lung. Suntem deciși să le arătăm cetățenilor că guvernele pot respecta standardele democratice și drepturile omului, că pot fi eficiente și pot creea oportunități economice, astfel încât să beneficieze de respectul cetățenilor. În ceea ce privește a treia axă, parcursul european al Moldovei și Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, rămân la baza eforturilor noastre de a construi o țară modernă.