Sprijinul acordat de UE pentru soluţia „două state” – Israel şi Palestina
Uniunea Europeană şi-a reafirmat angajamentul ferm faţă de soluţia cu două state – israelian şi palestinian – şi cu Ierusalimul drept capitală a ambelor ţări.
Arina Petrovici-Matei, 05.02.2018, 17:54
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a venit la Bruxelles, la sfârşitul lunii trecute, să caute sprijin din partea europenilor după ce preşedintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului. Acesta a îndemnat statele membre ale Uniunii Europene să recunoască rapid Palestina ca stat independent. Nu există nicio contradicţie între recunoaştere şi reluarea negocierilor de pace cu Israelul” – a insistat Abbas, în contextul în care nouă ţări membre au recunoscut statul palestinian în trecut, dar care acum constituie un demers pe care Uniunea nu-l are în vedere în ansamblu, în acest stadiu. Mahmoud Abbas a subliniat că recunoaşterea europeană ar încuraja poporul palestinian să continue să spere în pace şi să deschidă uşa păcii. El a dat asigurări că palestinienii sunt hotărâţi să continue negocierile, deoarece consideră că acesta este singurul mod de a avansa pentru a găsi o soluţie negociată şi a face pace cu Israelul.
Primindu-l pe Mahmoud Abbas, Înaltul reprezentant pentru afaceri europene Federica Mogherini a reiterat angajamentul ferm al Uniunii faţă de soluţia cu două state: Noi, europenii, ca şi lumea arabă şi Naţiunile Unite, continuăm să credem că cea mai pragmatică şi realistă soluţie este ca Ierusalimul să devină, prin negocieri directe, capitala a două state. Vom continua să lucrăm pentru a sprijini un cadru internaţional care să însoţească negocierile directe angajate cu prietenii noştri americani prin intermediul Quartetului. Aşadar, vom discuta modalităţile de continuare sau de reîncepere a negocierilor cu Statele Unite, Rusia, ONU şi – în primul şi în cel mai important rând – cu Israelul şi cu Palestina, precum şi cu prietenii noştri arabi: Iordania, Egiptul, Arabia Saudită, Liga Arabă.”
Federica Mogherini a subliniat că nu este momentul pentru dezangajare”, în condiţiile în care conducerea palestiniană refuză să considere Statele Unite drept mediator legitim, iar Mahmoud Abbas a acuzat Israelul că a pus capăt acordurilor de pace de la Oslo (din 1993), destinate să conducă la reglementare negociată a conflictului israeliano-palestinian. Dimpotrivă – a subliniat dna Mogherini –, europenii cred că palestinienii şi Israelul ar trebui mai mult ca oricând să-şi manifeste voinţa de a se angaja în tratative”.