Sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie din România
România a obţinut permisiunea Comisiei Europene de a sprijini cu ajutoare de stat de aproape 3 miliarde de lei întreprinderile mari consumatoare de energie, afectate de politicile europene de mediu. Schema va facilita reduceri de taxe, dar introduce şi unele obligaţii pentru companiile beneficiare.
Laurențiu Văduva, 26.11.2024, 10:24
România a aderat la obiectivele climatice ambiţioase ale Uniunii Europene. Lansat în anul 2019, Pactul Verde European a introdus măsuri de tranziţie pentru atingerea neutralităţii climatice până în anul 2050 pe întreg teritoriul Uniunii. Adică o economie total nepoluantă. Un domeniu important pentru acest obiectiv este producţia de energie, fiind stimulată din ce în ce mai puternic producţia de energie din surse regenerabile.
În acelaşi timp, sunt taxate suplimentar întreprinderile mari consumatoare de energie şi o parte din aceşti bani merg la producătorii de energie curată, pentru a-i stimula şi a-i promova.
Schema României în valoare de 578 de milioane de euro aprobată acum de Comisie urmăreşte reducerea acestei taxe pe energie electrică pentru întreprinderile mari consumatoare, pentru a micşora riscul ca acestea să își mute activitățile în afara Uniunii Europene, unde există politici climatice mai relaxate.
Potrivit schemei, aceste tipuri de întreprinderi vor beneficia de o reducere a taxei cuprinsă între 75% și 85%.
Există însă şi obligaţii. Ele vor trebui fie să aplice anumite recomandări formulate în urma auditului energetic, fie să folosească energia verde pentru cel puțin 30% din consum, fie să investească cel puțin jumătate din ajutor în proiecte de reducere a emisiilor poluante.
Schema aprobată acum de Comisie înlocuiește o schemă similară mai veche, din 2014 şi o aliniază la ultimele norme privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie.
Aprobarea acestei scheme a venit în urma constatărilor Comisiei că acest ajutor nu contravine normelor europene în vigoare. Astfel, Comisia a constatat că schema aprobată României facilitează dezvoltarea activităților economice cu consum mare de energie electrică şi că este necesară şi adecvată pentru realizarea obiectivelor Pactului verde european.
De asemenea, ajutoarele nu depășesc valoarea maximă permisă în normele europene. Măsura este, în acelaşi timp, limitată la sectoarele enumerate în ultimele Orientări ale Comisiei privind ajutoarele de stat pentru climă, protecţia mediului şi energie. Comisia a mai constatat că efectele pozitive ale schemei compensează orice efecte negative posibile asupra concurenței și a schimburilor comerciale din interiorul Uniunii Europene.