Sprijin pentru fermierii afectați de fenomene meteo nefavorabile din România și alte 4 state membre
Fermierii afectați de fenomene meteorologice nefavorabile din România și alte 4 state membre urmează să primească un sprijin de 120 milioane EUR din partea Comisiei Europene.
Luminița Voinea, 26.09.2024, 10:00
Numeroase culturi au fost afectate în acest an de secetă, iar fermierii care au avut de suferit vor primi despăgubiri.
Astfel, la propunerea Comisiei Europene, România urmează să primească 21,6 milioane de euro pentru fermierii afectaţi de fenomene climatice în primăvară şi la începutul verii, iar banii vor ajunge la cultivatorii de grâu, orz și rapiță.
Alte țări care vor mai primi bani de la rezerva pentru agricultură a Uniunii Europene sunt Bulgaria, Germania, Estonia şi Italia.
Sumele reprezintă un semn de solidaritate a Uniunii cu fermierii afectați și pot fi completate cu până la 200 % din fonduri naționale.
Propunerea Comisiei va fi discutată cu toate statele membre și odată adoptate măsurile, autoritățile naționale vor trebui să distribuie acest ajutor până la 30 aprilie 2025 și să se asigure că fermierii sunt beneficiarii finali.
Şi Parlamentul European a cerut măsuri pentru agricultori, iar eurodeputaţii români solicită instituţiilor europene un buget mai mare pentru sprijin în caz de dezastre.
Daniel Buda: „Politica agricolă comună nu a fost proiectată pentru a răspunde unor astfel de realităţi dinamice şi nici pentru a face faţă crizelor consecutive. Este esenţial ca fermierii să aibă acces la sisteme de asigurare eficiente, dar mai ales, să se creeze mecanisme fiabile de creditare”.
Reprezentanţii Comisiei Europene au afirmat că intenţionează să majoreze fondul de criză, care acum este de 450 de milioane de euro.
Totodată, se așteaptă și Planul european de adaptare climatică pentru a creşte rezilienţa.
Previziunile meteorologilor arată că fenomenele extreme se vor înmulţi.
În luna iulie, România a fost afectată de valuri de căldură, secetă, dar și de furtuni violente și grindină puternică, afectând producția de culturi arabile și de semințe oleaginoase.
De altfel, în prima jumătate a anului 2024, în sudul continentului și în insulele Italiei s-au înregistrat temperaturi neobișnuit de calde și condiții uscate de o amploare fără precedent, iar acest lucru a afectat producția de fructe și legume, de vin și de culturi arabile.