Specialitatea românească „Sardeluță marinată”, aprobată de Comisia Europeană
Sardeluţa marinată” din ȘPROT a devenit produs tradițional românesc. Comisia Europeană a aprobat, săptămâna aceasta înscrierea produsului românesc „Sardeluţă marinată” în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate.
Luminița Voinea, 19.07.2024, 10:04
Uniunea Europeană recunoaște originea românească a unui produs pescăresc: este vorba despre cunoscuta “sardeluță marinată”.
Produsul este obţinut prin marinarea şprotului și pot rezulta trei varietăţi diferite în funcţie de marinata folosită.
După adăugarea vinului, uleiului de floarea soarelui sau a uleiului amestecat cu ardei iute la şprotul marinat şi după ce este aromat cu diferite ingrediente, produsul capătă gusturi distincte, cu calităţi organoleptice specifice.
Rețeta tradițională cuprinde următoarele ingrediente pentru marinarea peștelui: sare neiodată, oțet de vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea-soarelui, boia dulce, ardei iute, boabe de piper negru, frunze de dafin, piper întreg și semințe de coriandru.
Denumirea produsului indică specificul materiei prime – şprotul fără cap şi eviscerat – şi modul de preparare, adică marinare.
Această nouă denumire, „Sardeluţă marinată”, se va adăuga pe lista celor 3 617 produse deja protejate, disponibile în baza de date a Uniunii Europene.
România are recunoscute şi protejate 13 produse la nivel european, dintre care 11 cu Indicaţie Geografică Protejată.
Printre acestea: Magiunul de prune de Topoloveni, Salamul de Sibiu, Scrumbia afumată de Dunăre, Telemeaua de Sibiu, Cârnaţii de Pleşcoi sau celebra Plăcintă dobrogeană.
Avem si un produs cu Denumire de Origine Protejată, respectiv Telemea de Ibăneşti şi un alt produs cu Specialitate Tradiţională Garantată – Salată tradiţională cu icre de crap.
Alte produse identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european sunt: Brânza de burduf de Bran, Gemul de rubarbă, Salamul de Nădlac, Şunca ardelenească sau Cârnaţii olteneşti.
Ca parte a sistemului Uniunea Europeană de drepturi de proprietate intelectuală, denumirile produselor înregistrate ca indicații geografice sunt protejate din punct de vedere juridic împotriva imitațiilor și a utilizării necorespunzătoare în Uniunea Europeană și în țări terțe în care a fost semnat un acord de protecție specific.