Sondaj Eurobarometru: Europenii salută sprijinul UE pentru reformele din statele membre
Birocrația pare să fie o problemă serioasă la nivelul țărilor din Uniunea Europeană. Peste jumătate dintre europenii chestionați într-un sondaj Eurobarometru realizat în aprilie, consideră că țara lor ar trebui să fie mai puțin birocratică.
Luminița Voinea, 16.05.2023, 08:12
Potrivit sondajului Eurobarometru, 45 % dintre cetățenii europeni consideră că administrația publică din țara lor este complexă, împovărătoare și lentă.
Mai mult de jumătare dintre europeni, mai precis 52% la sută, consideră că aceasta ar trebui să fie mai puțin birocratică, iar 44% își doresc mai multă transparență în ceea ce privește deciziile și utilizarea fondurilor publice.
Încrederea cetățenilor în administrația publică ar putea fi câștigată printr-o mai bună comunicare și funcționari calificați.
Aproape jumătate dintre europeni consideră că administrația publică din țările lor ar trebui să fie mai aproape de cetățeni, atât prin interacțiunea față în față cu funcționarii, cât și prin oferirea de informații clare, în timp ce 31% își doresc mai multe servicii digitale .
Pe de altă parte, europenii apreciază expertiza și sprijinul oferite de UE statelor membre la realizarea și punerea în aplicare a reformelor în numeroase domenii de politică, arată una dintre principalele concluzii ale sondajului Eurobarometru realizat în aprilie.
Prin Instrumentul de sprijin ethnic, Comisia Europeană oferă, la cererea autorităților naționale, sprijin tehnic pentru realizarea de reforme în UE. De asemenea, instrumentul poate ajuta statele membre să realizeze și să pună în aplicare reformele incluse în planurile lor de redresare și reziliență.
Când vine vorba despre reforme, peste jumătate dintre europeni, consideră că cele mai necesare sunt în domeniul sănătății și al educației.
De altfel, în 11 state membre, peste 60 % dintre cetățeni solicită reforme în sănătate.
Sondajul confirmă faptul că Instrumentul de sprijin tehnic al Comisiei ajută statele membre să identifice reformele de care au nevoie. Până acum peste 400 de proiecte au contribuit sau urmează să contribuie la pregătirea sau punerea în aplicare a planurilor de redresare și reziliență ale statelor membre.
Numai în anul 2023, printr-un schimb de cooperare în domeniul administrației publice, peste 300 de funcționari publici din 18 state membre se vor familiariza cu bunele practici din alte administrații, să transfere competențe și să dobândească expertize.