Solidaritatea cu Ucraina: 248 milioane de euro pentru statele membre care primesc refugiaţi
Comisia Europeană acordă aproape 250 de milioane de euro unui număr de cinci state membre care au fost cele mai afectate de la începutul războiului din Ucraina și care găzduiesc un număr mare de refugiați.
Daniela Vasilescu, 26.05.2022, 10:38
Decizia de alocare a banilor vine după evenimentul mondial de strângere de fonduri care a avut loc luna trecută, intitulat Susținem Ucraina, în cadrul căruia Comisia s-a angajat să sprijine, cu până la 400 milioane euro, refugiații care ajung din Ucraina în cele mai afectate state membre. Astfel, suma de aproape 250 de milioane de euro, va fi acordată Poloniei, României, Ungariei, Slovaciei și Cehiei pentru a sprijini sistemelor lor de primire a cetățenilor ucraineni și pentru a-și spori capacitatea de a gestiona frontierele externe ale Uniunii Europene.
Purtătorul de cuvânt al Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ștefan Turcu:
Practic acești bani sunt alocați pentru a răspunde imediat unor nevoi ale statelor membre precum România. Ce înseamnă acest lucru? Că, de exemplu, pot cumpăra statele membre, precum România, tot ceea ce ține de asistență umanitară, asistență imediată. De la transport, la cazare temporară, la alimente și alte cheltuileli care țin de felul în care sunt gestionate și de capacitatea de a gestiona cât mai ușor frontierele cu Uniunea Europeană.
Ștefan Turcu a mai precizat că executivul comunitar pune accent și pe rolul pe care îl au organizațiile societății civile în acordarea de asistență:
Așadar, aceste fonduri, spunem noi, aceste linii de finanțare, trebuie să fie deschise și către membrii ONG-urilor și ai autorităților locale sau regionale. Comisia mai degrabă se uită în această situație la rezultatele obținute. Comisia nu are de unde să știe dinainte câți refugiați intră în țară, câți rămân, pe câți îi asistă un stat membru sau altul și atunci pentru a putea fi cât mai transparenți, Comisia a optat în acest caz pentru acest tip de finanțare. Comisia Europeană lucrează pentru a asista statele membre care își arată solidaritatea față de Ucraina.
Pentru a se asigura că plățile se fac rapid, fără o sarcină administrativă considerabilă, Comisia Europeană va acorda fondurile mai degrabă pe baza rezultatelor obținute, decât pe baza costurilor reale.