Situaţia din Libia, în atenţia miniştrilor europeni de externe
Situația din Libia reprezintă una dintre preocupările majore ale Uniunii Europene și a fost analizată în cadrul celei mai recente reuniuni a miniștrilor de externe.
Cătălin Gomboș, 18.10.2018, 10:27
Situația din Libia reprezintă una dintre preocupările majore ale Uniunii Europene și a fost analizată în cadrul celei mai recente reuniuni a miniștrilor de externe.
Dosarul libian a fost discutat de miniștrii europeni de externe cu prilejul Consiliului Afaceri Externe. Aflată în vecinătatea de sud a Europei și inclusă în politica de vecinătate a Bruxellesului, Libia este în centrul atenției de mai mulți ani, din cauza instabilității cu care se confruntă de când a izbucnit revolta împotriva fostului dictator Muammar Ghaddafi. Înfrângerea lui Ghaddafi în războiul civil libian nu a însemnat, însă, și sfârșitul perioadei de instabilitate, dat fiind faptul că milițiile foștilor rebeli au intrat rapid în conflict în încercarea lor de a-și extinde influența și de a avea acces la resurse. Pe fondul instabilității generate de aceste conflicte între miliții, Libia a devenit rapid una dintre principalele rampe de lansare către Europa a migranților, în special cei proveniți din Africa sub-sahariană. De situație a profitat, la un moment dat, chiar și Statul Islamic, care reușise să captureze un teritoriu important de-a lungul litoralului și în zona orașului Sirt, care a fost recapturat de forțele anti-jihadiste după o bătălie sângeroasă. Stoparea fluxului migranților, asigurarea securității dar și reglementarea politică a crizei prin care trece țara reprezintă prioritățile politicii europene în Libia.
Șefa diplomației de la Bruxelles, Federica Mogherini: Vrem să sprijinim în primul rând procesul politic. Ne dorim ca alegerile, atât cele parlamentare cât și cele prezidențiale, să aibă loc cât mai curând, însă într-un cadru politic adecvat, iar acest lucru înseamnă și un cadru legislativ care să garanteze că libienii știu clar pentru ce votează, iar, dacă este posibil, chiar și un cadru constituțional. Îi oferim, de asemenea, sprijin și reprezentantului special al secretarului general al ONU. De asemenea vrem să ne implicăm și în celelalte două domenii mari care însoțesc tranziția politică: reforma economic și asigurarea securității. Am încercat, împreună cu miniștrii de externe europeni, să vedem cum putem, împreună, ca Uniune Europeană și cu statele membre, să sprijinim consolidarea acordului de pace și implementarea măsurilor de securitate. După cum știți avem deja anumite instrumente în domeniul securității – operațiunea Sofia, pe care toate statele membre vor să o continue, în special în ceea ce privește lupta împotriva contrabandiștilor și a traficanților și a modelului lor de afaceri, dar și în ceea ce privește antrenarea Pazei de Coastă libiene. Avem, de asemenea, în Libia, EUBAM, care contribuie la administrarea frontierelor și, totodată, există o celulă de legătură care se ocupă de condițiile și situația de securitate.
Situația din Libia rămâne, în continuare, extrem de complicată, în condițiile în care în țară există mai multe centre de putere și chiar și în capitala Tripoli se înregistrează, cu regularitate, ciocniri între grupări rivale.