Siguranţa reţelelor 5G
Comisia Europeană a aprobat un set comun de instrumente care să răspundă riscurilor de securitate legate de introducerea tehnologiei 5G, a cincea generaţie de reţele mobile.
Arina Petrovici-Matei, 03.02.2020, 11:40
Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să consolideze cerinţele de securitate şi să evalueze profilurile de risc ale furnizorilor. Mai mult, ele sunt de acord să aplice restricţii pertinente pentru furnizorii consideraţi a prezenta un risc ridicat, inclusiv să aplice excluderile necesare în ceea ce priveşte activele considerate a fi critice şi sensibile (cum ar fi funcţiile centrale de reţea) şi să pună în practică strategii care să asigure diversificarea vânzătorilor.
Margrethe Vestager, vicepreşedinte al Comisiei şi responsabilă cu sectorul digital, a subliniat că tehnologia 5G face posibile medicina personalizată, agricultura de precizie şi reţelele energetice care pot integra toate tipurile de energie din surse regenerabile. Dar – a adăugat oficialul european – toate acestea vor aduce o schimbare pozitivă pentru toţi cetăţenii europeni doar dacă securitatea reţelelor este garantată.
Setul de instrumente adoptat de Comisie abordează toate riscurile identificate în evaluarea coordonată la nivelul Uniunii Europene, inclusiv pe cele legate de factori care nu sunt de natură tehnică, precum riscul de imixtiune din partea unor actori statali din afara Europei sau a unor actori care acţionează cu sprijinul statului prin intermediul lanţului de aprovizionare al tehnologiei 5G.
Odată cu aprobarea setului comun de instrumente, Comisia Europeană lansează acţiuni relevante în sfera sa de competenţă şi face apel ca măsurile-cheie să fie puse în aplicare până la 30 aprilie 2020 – se precizează într-un comunicat. Potrivit sursei, tehnologia 5G va juca un rol esenţial în dezvoltarea pe viitor a economiei şi a societăţii digitale în Europa şi va fi atât un catalizator major pentru viitoarele servicii digitale în domeniile principale ale vieţii cetăţenilor, cât şi o bază importantă pentru transformarea digitală şi tranziţia către o economie verde.
Având în vedere că se estimează că tehnologia 5G urmează să genereze la nivel mondial venituri de 225 de miliarde de euro în 2025 şi că reprezintă un atu esenţial pentru competitivitatea Europei pe piaţa mondială, securitatea cibernetică a acestei tehnologii este crucială pentru asigurarea autonomiei strategice a Uniunii.