Serbia şi UE stabilesc legături mai strânse în domeniul materiilor prime
Serbia şi Uniunea Europeană au decis să stabilească legături mai strânse în domeniile materiilor prime sustenabile, a lanţurilor de producţie pentru baterii şi vehicule electrice. Acordul privind materiile prime, inclusiv aprovizionarea cu litiu şi lanţurile de producţie, va încuraja şi mai multe firme să investească în Serbia.
Arina Petrovici-Matei, 25.07.2024, 09:29
„Vom crea condiţii de concurenţă echitabile pentru o integrare mai profundă a pieţei. Şi credem că vor apărea noi oportunităţi şi va fi deblocat potenţialul pentru şi mai multe investiţii europene” – a subliniat vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.
Serbia şi Uniunea Europeană au semnat, la Belgrad, un acord pentru dezvoltarea proiectului unei mine de litiu şi a lanţurilor de producţie pentru bateriile folosite la vehiculele electrice. Acordul vine în contextul cursei globale pentru asigurarea accesului la litiu – un material cheie pentru industria auto.
„Acordul sporeşte independenţa Europei”, a declarat, la Belgrad, şi cancelarul german Olaf Scholz, după semnarea acordului, care oferă Uniunii acces la materiile prime din minele sârbeşti.
Scholtz a evidenţiat şi oportunităţile care apar pentru ambele părţi în privinţa maşinilor electrice şi a îndeplinirii obiectivelor de mediu.
La rândul său, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a apreciat că „acesta nu este un proiect care să nu aibă o protecţie deplină şi ştim că asta se va întâmpla, deoarece aducem cei mai buni experţi din Europa în Serbia”.
Înaintea semnării acordului, Aleksandar Vucic anunţa, într-un interviu pentru publicaţia germană „Handelsblatt”, că Serbia va acorda Mercedes-Benz, Volkswagen şi Stellantis oportunitatea de a achiziţiona litiu pentru bateriile folosite la vehiculele electrice, deoarece ţara sa va da prioritate producătorilor auto europeni în detrimentul celor chinezi.
„Uniunea Europeană are nevoie de litiu şi noi vrem să ne consolidăm legăturile cu blocul comunitar” – a explicat preşedintele sârb.
Vucic a mai spus că Serbia vrea să ajungă la o producţie anuală de litiu de 58.000 tone, suficientă pentru aproximativ 1,1 milioane vehicule electrice, sau circa 17% din piaţa europeană.
Contractele de aprovizionare vor fi încheiate cu condiţia ca partea cea mai mare a procesării litiului şi a producţiei de baterii să aibă loc în Serbia – a precizat şeful acestui stat din Balcani.