Securitatea alimentară şi vaccinul contra gripei aviare,pe agenda miniştrilor europeni
Consiliul Uniunii Europene a adoptat, recent, un regulament care permite liberalizarea temporară a importurilor şi alte concesii comerciale cu privire la anumite produse agricole provenite din Ucraina.
Mira Gomboș, 31.05.2022, 08:06
Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a avut un impact devastator asupra producţiei ţării invadate, a infrastructurii de transport şi accesului la Marea Neagra, precum şi asupra capacităţii de a face comerţ cu restul lumii. Pentru a contracara efectele acestei situaţii pe plan international, mai ales în ceea ce priveşte impactul asupra securităţii alimentare, Uniunea Europeană a stabilit ca, timp de un an, să nu perceapă Ucrainei taxe pentru exporturile pe care le va face în blocul comunitar. Astfel, în baza Acordului de asociere dintre UE şi Ucraina, care instituie o zona de liber schimb profunda şi cuprinzatoare ce nu fusese înca liberalizata, vor fi suspendate taxele pentru unele produse industriale, pentru fructe, legume şi alte produse agricole prelucrate supuse initial tarifării.
Tot pentru a contracara penuria de grâne provocată de imposibilitatea Ucrainei de a-şi exporta produsele agricole, la nivelul Uniunii Europene se discută, de principiu, despre posibila amânare a introducerii unei reguli care prevede rotaţia culturilor de la un an la altul, pentru a le permite fermierilor sa cultive mai mult grâu. Rotaţia culturilor urma să fie, prin politica agricolă comună, una dintre condiţiile impuse fermierilor pentru a primi ajutor comunitar direct.
Încă nu s-a luat o decizie în privinţa acestei derogari temporare, care nu este ideală, dar pentru necesitatea imediată a creşterii producţiei de grâu, ea trebuie luată în calcul a spus, recent, Comisarul European pentru Agricultură. Propunerea a venit de la ministrul german al Agriculturii care, desi este reprezentant al Ecologiştilor ce susţin puternic politica rotaţiei culturilor, a arătat că Europa are o responsabilitate față de restul lumii şi a denunţat aşa numitul război al grâului declanşat de președintele rus Vladimir Putin, care foloseşte foamea ca armă. El a arătat că războiul dintre Rusia și Ucraina a provocat o criză de aprovizionare şi o explozie a preţului grâului, în condițiile în cere cele două țări sunt responsabile, împreună, pentru 30% din comerţul mondial cu grâu.
Regula privind rotaţia culturilor constă în modificarea culturilor agricole de la un an la altul pe o parcelă de teren în ideea de a proteja solul și urma să intre în vigoare în ianuarie 2023, iar dacă statele membre cad de accord, ea ar putea fi aplicată abia din 2024.