Se prelungesc controalele la frontieră în unele state din Schengen
Atacurile teroriste şi afluxul masiv de migranţi ilegali au determinat unele ţări vestice care fac parte din spaţiul Schengen să reintroducă, în urmă cu doi ani, controalele la graniţele lor.
Daniela Coman, 09.04.2018, 10:06
Franţa a informat Comisia Europeană că menține controlul la frontieră până la sfârşitul lui octombrie, din cauza ameninţărilor teroriste. Franța a reintrodus controalele la graniţele din interiorul spațiului Schengen după atentatele de la Paris, din 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi. De atunci, ţara a fost lovită frecvent de atacuri teroriste, ultimul chiar luna trecută. De aceea, măsura a tot fost prelungită până acum, din șase în șase luni. Acest lucru înseamnă că dacă vreți să treceți din Franța în Germania sau în Spania, cu mașina sau cu trenul, poliția de frontieră franceză va controla documentele și vehiculul, ceea ce nu se întâmpla înainte de atentatele din 2015, când, odată intrat în Spațiul Schengen, treceai dintr-o ţară în alta fără control.
Potrivit unei scrisori trimise la Bruxelles de Guvernul de la Viena, citată de agenţia austriacă de presă APA, Austria, care face parte dintre cele şase ţări ce au reintrodus controalele, le va menţine și ea, în următoarele şase luni.
În prezent, în Spaţiul Schengen, numai Franţa a luat măsura din cauza ameninţării teroriste. Austria, Germania, Danemarca, Suedia şi Norvegia au reintrodus controalele din cauza afluxului de migranţi. Derogările excepţionale obţinute de la Bruxelles de aceste ţări expiră luna viitoare. Comisia Europeană a avertizat în repetate rânduri că nu va exista o nouă prelungire, din motive legate de migraţie. S-a declarat, însă, “deschisă” să discute despre ameliorarea regulilor actuale ale codului Schengen, după cum amintea zilele trecute purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Natasha Bertaud: Comisia Europeană a fost și rămâne pe poziția de revenire la situația pe care o prevede acordul Schengen. Anul trecut, în septembrie, Comisia a fost de acord că trebuie revizuite unele reguli după care funcționează spațiul Schengen și de adaptare a codului privind frontierele la situația actuală, în sesnul ca țările membre să poată reacționa în cazul unor amenințări de securitate. Dar, desigur, este de dorit să se revină la funcționarea normală a spațiului de liberă circulație, iar toate țările sunt de acord să lucrăm împreună la protejarea frontierelor exterioare ale Uniunii.”
Toamna trecută, cinci ţări Schengen au cerut modificarea regulilor privind controalele la frontierele interne. Franţa, Germania, Austria, Danemarca şi Norvegia vor ca perioada maximă de reintroducere a controalelor la graniţă – în prezent limitată la şase luni, sau doi ani în cazuri excepţionale – să fie mărită ladoi ani şi, în mod excepţional, la patru ani.
Acest spaţiu, alcătuit din 26 de ţări, dintre care 22 sunt membre ale Uniunii Europene, este unul de liberă circulaţie, în interiorul căruia controalele călătorilor la frontiere au fost suprimate. Ele pot fi reintroduse numai în cazul unor derogări speciale, şi, se pare că, deocamdată, autorităţile de la Bruxelles nu doresc să mai acorde astfel de derogări.