Se fac înscrieri pentru concursul Juvenes Translatores
Au început înscrierile în cadrul concursului Juvenes Translatores, organizat de Comisia Europeană în toate statele membre ale Uniunii. Pentru ediția din acest an, termenul limită de înregistrare este 14 octombrie.
Mihaela Mihai, 12.09.2024, 09:52
Să vorbim mai întâi despre competiția în sine. Juvenes Translatores este un concurs anual de traduceri dedicat elevilor de liceu, în vârstă de 17 ani, din toate țările membre ale Uniunii Europene. A luat naștere în 2007, fiind conceput ca o provocare pentru tinerii pasionați de limbi străine.
Inițiatorii spun că au pornit acest concurs cu scopul de a promova profesia de traducător, de a-i sprijini pe profesori și elevi și de a încuraja colaborarea între școlile din diferite țări ale Uniunii Europene.
Concursul are loc online pe 28 noiembrie, iar participanții sunt invitați să traducă o pagină de creație literară pe un subiect de actualitate din oricare din cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii într-una din celelalte 23.
Pentru fiecare țară, numărul de școli invitate să participe la concurs coincide cu numărul de locuri pe care le are statul respectiv în Parlamentul European. Prin urmare, cum legislativul comunitar are 720 de eurodeputați, tot atâtea școli din Uniune pot participa la concurs. României îi revin 33 de locuri .
Fiecare școală poate înscrie până la cinci elevi. În cadrul competiției, traducerile sunt evaluate de profesioniști din instituțiile Uniunii Europene, care aleg câte un câștigător din fiecare stat în parte.
Vor fi așadar 27 de elevi laureați. Ei vor fi invitați la o ceremonie de decernare a premiilor la Bruxelles, însoțiți de câte un profesor și un părinte.
În 2023, câștigătorul din România a fost Matei Abălaru, elev la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța. Alți 20 de elevi din țara noastră au primit mențiuni speciale.
Mai trebuie spus că un sondaj realizat în toamna anului trecut în toate statele membre ale Uniunii a arătat că aproape 9 din 10 europeni consideră că toată lumea ar trebui să știe cel puțin o limbă străină.
Engleza este vorbită de aproape jumătate dintre europeni. Proporția este mai mare în rândul tinerilor, 7 din 10 din ei pot purta o conversație în această limbă.
Potrivit participanților la sondaj, printre principalele beneficii ale învățării unei limbi străine se numără oportunitățile de angajare (51 la sută), capacitatea de a înțelege persoane din alte culturi (45 de procente) și obținerea unui loc de muncă mai bun (42 la sută).
Cunoașterea unei limbi străine este de folos și în timpul vacanțelor în străinătate și al deplasărilor în interes de afaceri, mai spun participanții la sondaj.