Scrisoarea lui Timmermans către autorităţile române
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat că articolul 7 din Tratatul UE ar putea fi declanșat în cazul României dacă va continua să facă pași înapoi în domeniul statului de drept.
Cătălin Gomboș, 16.05.2019, 11:40
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat că articolul 7 din Tratatul UE ar putea fi declanșat în cazul României dacă va continua să facă pași înapoi în domeniul statului de drept.
Într-o scrisoare trimisă demnitarilor români cu rangul cel mai înalt – președintele Klaus Iohannis, președinții celor două camera ale Parlamentului și premierul Viorica Dăncilă – Frans Timmermans atrage atenția că, în cazul în care vor fi făcuți noi pași negativi, inclusiv adoptarea modificărilor la Codurile Penale, sau nu vor fi remediate problemele asupra cărora Bucureștiului i s-a atras deja atenția, actualul Mecanism de Cooperare și Verificare, MCV, va fi înlocuit cu unul mai strict, care precede și este menit să împiedice declanșarea procedurilor de activare a articolului 7, prin care o țară își pierde dreptul de vot. Frans Timmermans afirmă în scrisoare că Bucureștiul a ignorat recomandările GRECO și ale Comisiei de la Veneția și atrage atenția asupra principalelor aspecte care preocupă Comisia, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al acesteia, Margaritis Schinas:
Principalele preocupări sunt legate de evoluţiile care afectează independenţa sistemului judecătoresc şi combatarea eficientă a corupţiei, inclusiv protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene şi în special amendamentele recent adoptate la codurile penale ce riscă să creeze o situaţie de impunitate de facto pentru infracţiuni. Posibila legislaţie care permite recursurile extraordinare ar înrăutăți și mai mult situaţia statului de drept. După cum a declarat deja prim-vicepreședintele Frans Timmermans, dacă nu sunt făcute rapid îmbunătăţirile necesare sau dacă sunt luate alte măsuri negative, precum promulgarea ultimelor amendamente la codurile penale, Comisia va activa fără întârziere cadrul pentru protejarea statului de drept şi va suspenda Mecanismul de Cooperare şi Verificare. De asemenea, Comisia este gata să-și exercite atribuţiile de depozitar al Tratatelor şi nu va ezita să lanseze rapid proceduri de infringement atunci când acest lucru este necesar. Așadar obiectivul nostru este și rămâne acela de a ajuta autorităţile române să găsească soluţii la toate chestiunile legate de statul de drept. Comisia rămâne pregătită să se angajeze într-un dialog constructiv şi activ cu autorităţile române şi să lucreze împreună pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană.
Margaritis Schinas a subliniat că încă nu s-a ajuns la stadiul la care există demersuri concrete privind proceduri de infringement sau legate de statul de drept, proceduri care implică și o foaie de parcurs și date clare, ci la stadiul imediat anterior acestora. Procedurile de activare a Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene au fost, deja, declanșate în cazul altor două state membre cărora li s-au reproșat derapaje: Ungaria, unde inițiatorul procedurii a fost Parlamentul European și Polonia, în al cărei caz procedura a fost lansată de Comisie.