Scăderi semnificative ale trecerilor ilegale ale frontierelor europene
Anul acesta a scăzut puternic numărul de traversări frauduloase ale frontierelor Uniunii Europene. Potrivit agenţiei europene specializate FRONTEX, numărul trecerilor ilegale detectate a fost, în primele 9 luni din 2024, cu peste 40% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Laurențiu Văduva, 21.10.2024, 15:16
Numărul de treceri ilegale ale frontierelor Uniunii Europene a scăzut, în medie, cu 42%, ajungând până la 166.000 în primele nouă luni ale acestui an, potrivit datelor preliminare prezentate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă FRONTEX.
Cele mai mari scăderi ale numărului cazurilor frauduloase de trecere a frontierei au fost constatate pe rutele din Balcanii de Vest (aproape 80%) și pe Mediterana Centrală (64%).
Pe de altă parte, a crescut puternic numărul sosirilor la frontiera terestră de est a Uniunii; practic, acesta s-a triplat faţă de primele 9 luni ale anului trecut; o creştere puternică a fost observată şi dinspre Africa de Vest, cu o dublare a numărului cazurilor.
Traseul Mediteranei Centrale și-a continuat, aşadar, tendința de scădere semnificativă şi în acest an. Între lunile ianuarie și septembrie, numărul sosirilor ilegale a scăzut la mai puţin de 48.000.
Mediterana de Est a înregistrat o creștere de 15%, numărul trecerilor ajungând la 45.600. Luna trecută, aceasta a fost ruta cea mai aglomerată, cu cel mai mare număr de detecții – 6.750, comparativ cu 5.600 în Mediterana Centrală.
Numărul depistărilor pe ruta Africii de Vest a rămas excepțional de mare în perioada ianuarie-septembrie, ajungând la peste 30.600.
Numărul detecțiilor pe ruta Balcanilor de Vest a fost de aproape 17 000.
Cu o creștere de aproape 200% la 13.200, frontierele terestre de est au continuat să înregistreze un număr mare de sosiri în acest an.
Pe ruta Canalului Mânecii, numărul detecțiilor în perioada ianuarie-septembrie 2024 a crescut cu 2%, depăşind 47.000.
Agenţia Frontex sprijină țările din Uniunea Europeană şi din spațiul Schengen în toate aspectele legate de gestionarea frontierelor, de la sprijinul pe teren, combaterea criminalității transfrontaliere, supravegherea aeriană și colectarea de informații până la sprijinirea procedurilor de returnare, identificarea de noi tehnologii și multe altele.
În prezent, Frontex contribuie la securitate și la siguranța și buna funcționare a frontierelor externe. Este cea mai mare agenție a Uniunii Europene și înregistrează totodată cea mai rapidă creștere.