Scădere fără precedent a emisiilor poluante în UE
În anul 2020, statele Uniunii Europene au înregistrat progrese fără precedent în scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, însă aceste rezultate au fost mult ajutate de încetinirea economică generată de pandemie.
Laurențiu Văduva, 02.11.2021, 09:00
Primul document publicat este Raportul intermediar privind acțiunile Uniunii Europene în domeniul climei.
Acesta arată că, în anul 2020, emisiile de gaze cu efect de seră ale celor 27 au scăzut cu aproape 10% faţă de anul 2019. Iar aceasta este o reducere fără precedent.
Scăderea totală a emisiilor europene în 2021 ajunge astfel la 31% faţă de anul 1990, considerat an de referinţă pentru obiectivele pe termen lung ale Uniunii Europene în materie de climă. Acest lucru înseamnă că Uniunea și-a depășit cu mult obiectivul stabilit la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice, de reducere a emisiilor cu 20% până în 2020 față de 1990.
Comisia precizează însă că datele pentru acest an sunt unice din cauza încetinirii economice generate de pandemie şi că o analiză mai bună se va putea face abia anul viitor.
Al doilea document este Raportul privind calitatea carburanților.
Acesta arată că intensitatea medie a gazelor cu efect de seră generate de combustibilii folosiţi în transporturi a scăzut cu 4,3% în 2019 comparativ cu 2010. Sunt necesare, aşadar, măsuri suplimentare pentru a obţine obiectivul pe 2020, adică o reducere de minim 6%.
Comisia menţionează că, la acest capitol, progresele variază foarte mult de la un stat membru la altul şi că aproape toate trebuie să acționeze rapid pentru a îndeplini obiectivul pentru 2020.
Al treilea document publicat este Raportul privind piața carbonului.
Acesta arată că schema Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii rămâne un sistem solid, care a rezistat încetinirii creșterii economice cauzate de pandemie. Începând din 2018, prețul certificatelor verzi a crescut, iar veniturile obținute din licitații s-au mărit, de la 3,2 miliarde de Euro în 2013, la 14,4 miliarde în 2020. Toate aceste sume au fost direcționate către statele membre.
Comisia Europeană precizează în rapoartele sale că, pentru atingerea obiectivului pentru 2030 de reducere a emisiilor nete cu cel puțin 55% și a realizării neutralității climatice până în 2050, vor fi necesare eforturi mai mari.
Aceste două obiective sunt acum obligatorii din punct de vedere juridic, în temeiul Legii europene a climei.