Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate în muncă
Începem astăzi Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate în muncă, eveniment anual organizat pe întreg cuprinsul Uniunii Europene pentru conştientizarea pericolelor la care ne expunem atunci când ne aflăm la lucru şi nu numai.
Laurențiu Văduva, 21.10.2019, 09:11
Începem astăzi Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate în muncă, eveniment anual organizat pe întreg cuprinsul Uniunii Europene pentru conştientizarea pericolelor la care ne expunem atunci când ne aflăm la lucru şi nu numai. Anul acesta, campania are drept temă gestionarea în siguranţă a substanţelor periculoase şi sunteţi invitaţi să vă implicaţi atât dumneavoastră, ca cetăţeni, cât şi guvernele şi companiile.
În fiecare an, aproximativ 80.000 de muncitori europeni îşi pierd viaţa din cauza expunerii la substanţe periculoase la locul de muncă. Cele mai frecvente afecţiuni sunt cancerele, bolile respiratorii şi bolile de piele.
De-a lungul timpului, atât la nivel european cât şi la nivel naţional, numeroase activităţi de conştientizare au avut loc, însă victimele continuă să apară. De aceea, Uniunea Europeană – prin intermediul Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă – a decretat, de astăzi şi până vineri, Săptămâna Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă, având drept temă anul acesta Gestionarea în Siguranţă a substanţelor Periculoase la locul de Muncă.
Campania are drept obiective conştientizarea riscurilor de sănătate atunci când lucrăm cu substanţe toxice, cunoaşterea tipurilor de astfel de substanţe, importanţa cât mai multor acţiuni de evaluare a riscurilor specifice la diferitele locuri de muncă şi, nu în ultimul rând, importanţa cunoaşterii legislaţiei în domeniu.
Agenţia Europeană pune un accent aparte pe implicarea cât mai puternică a guvernelor, societăţii şi instituţiilor din statele membre pentru transmiterea unor mesaje cât mai convingătoare de conştientizare a riscurilor folosirii necorespunzătoare a acestor substanţe. De aceea, colaborează cu o vastă reţea de instituţii de nivel naţional, între care amintim Punctele Focale Naţionale, partenerii oficiali de campanii şi un grup de Ambasadori ai Reţelei Întreprinderilor Europene. Pentru România, Punctul Focal este Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecţia Muncii ”Alexandru Darabont” din București, iar ambasadorul pentru ţara noastră al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă este Centrul de Transfer Tehnologic CENTI cu sediul în Cluj Napoca.
Cetăţenii, instituţiile, companiile şi guvernele sunt puternic încurajate să se implice în această campanie. Puteţi face acest lucru fie prin difuzarea materialelor de campanie existente pe internet, fie prin organizarea de activități sau prin participarea companiilor la Premiile pentru bune practici. Organizațiile paneuropene şi internaționale pot deveni parteneri oficiali al campaniei, iar cele naţionale – parteneri de nivel naţional.