Săptămâna europeană împotriva cancerului – politici UE
În fiecare an, între 25 și 31 mai, în ţările Uniunii Europene are loc Săptămâna dedicată luptei împotriva cancerului. Asociaţii ale pacienţilor, autorităţi şi publicul larg discută despre prevenţie, tratament şi sprijin pentru cei bolnavi.
Mira Gomboș, 30.05.2024, 08:24
Aproape 3 milioane de oameni din Uniunea Europeană au fost diagnosticați cu cancer, iar alte 1,3 milioane de persoane și-au pierdut viața din cauza acestuia, inclusiv peste 2.000 de tineri, arată datele Eurostat din 2020. Dacă nu sunt luate măsuri, numărul cazurilor de cancer va crește cu o pătrime până în 2035, devenind principala cauză de deces în Uniunea Europeană, au atras atenţia specialiştii în sănătate publică, în ultimii ani.
Uniunea Europeană luptă împotriva acestei maladii prin Planul european de combatere a cancerului, prezentat în 2021. Prin el, Comisia Europeană urmărește să îmbunătățească prevenirea, depistarea precoce, tratamentul și îngrijirea, precum și calitatea vieții pacienților și supraviețuitorilor cancerului. Cu o finanțare de 4 miliarde de euro, programul cuprinde proiecte, acțiuni și inițiative care abordează fiecare etapă a bolii. Acestea includ, printre altele:
– înființarea Centrului de informaţii privind cancerul, pentru a împărtăși implementarea celor mai bune practici și a emite orientări pentru conceperea și lansarea de noi acțiuni.
– lansarea Inițiativei europene de imagistică, pentru a face imaginile anonime legate de cancer accesibile profesioniștilor din domeniul sănătății, astfel încât să poată fi îmbunătățită medicina personalizată.
– Înființarea inițiativei europene de înțelegere a acestei boli, pentru a sprijini inovarea și a promova înțelegerea mecanismelor cancerului.
– Propunerea unei recomandări privind cancerele care pot fi prevenite prin vaccin, pentru a extinde vaccinarea împotriva HPV și hepatitei B.
– crearea registrului european al inegalităților legate de cancer, pentru a identifica disparitățile dintre țările europene în materie de investiții în tratamente.
– înființarea unei rețele care să conecteze centre naționale dedicate studierii şi tratării cancerului, pentru a împărtăși expertiză în întreaga Uniune.
De asemenea, Comisia Europeană a lansat o nouă schemă de depistare precoce a cancerului, prin screening care oferă cele mai bune șanse de a trata boala și care extinde opțiunile de tratament.
Deşi s-au făcut progrese în ceea ce privește prevenirea îmbolnăvirii de cancer, prin acțiuni care abordează factorii de risc, cum ar fi fumatul, mâncarea de tip fast food sau poluarea, executivul comunitar atrage atenţia că mai sunt mulţi paşi de făcut pentru a răspândi demnitate și speranță printre cei care ajung să se îmbolnăvească.