Săptămâna europeană a tineretului 2019
Săptămâna Europeană a Tineretului are loc o dată la doi ani, sărbătorind și promovând activități destinate tinerilor prin intermediul unor evenimente organizate în toate țările participante la programul Erasmus +.
Arina Petrovici-Matei, 07.05.2019, 13:05
Săptămâna Europeană a Tineretului are loc o dată la doi ani, sărbătorind și promovând activități destinate tinerilor prin intermediul unor evenimente organizate în toate țările participante la programul Erasmus +. Cea de a noua ediţie, cu tema Eu şi democraţia tocmai s-a încheiat.
În perspectiva apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European, Săptămâna Europeană a Tineretului a fost marcată de dezbateri care s-au concentrat în special asupra modului în care tinerii pot fi activi în cadrul comunităților în care trăiesc și pot influența deciziile democratice.
Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a găzduit un dialog cu cetățenii, la care au fost invitați tineri, precum și o mare dezbatere la Parlamentul European din Bruxelles. Peste 800 de tineri au discutat despre participarea democratică și despre impactul Corpului European de Solidaritate asupra tinerilor, al ONG-urilor și al comunităților locale.Comisarul Navracsics a ţinut să felicite această generație de tineri europeni activi, dedicați și pregătiți să îi sprijine pe ceilalți:
Corpul European de Solidaritate este foarte important pentru că, la fel ca şi programul Erasmus, arată faţa umană a integrării europene. E adevărat, el oferă o experienţă educaţională, dar face mai mult decât atât: le oferă tinerilor oportunitatea de a-i sprijini pe cailalţi, să dezvolte comunităţi. Este o experienţă a apartenenţei, a construirii unui viitor mai bun. Participanţii la Corpul European de Solidaritate şi cei care îi găzduiesc au muncit mult pentru a-i ajuta pe ceilalţi: copii, refugiaţi ori persoane cu dizabilităţi. Ei au ajutat comunităţile să-şi reclădească viaţa după dezastre naturale, au salvat animale sau au contribuit la conservarea patrimoniului cultural. De la lansarea Corpului European de Solidaritate, în 2016, aproximativ 125.000 de tineri s-au alăturat şi aproape 15.000 au luat parte la acţiuni în teren.
Cel mai recent Eurobarometru privind tineretul arată că trei din patru tineri s-au implicat într-un fel sau altul în activități civice, fie că este vorba de participarea la vot, la o activitate de voluntariat , de aderarea la o mișcare ori de semnarea unei petiții online. Sondajul mai arată că peste două treimi dintre tineri (67%) consideră că prioritatea numărul unu a Uniunii Europene în următorii zece ani trebuie să fie protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice. A doua și a treia prioritate ar fi îmbunătățirea educației și a formării, inclusiv libera circulație a studenților, a ucenicilor sau a elevilor (56%) și – cu celaşi procent – combaterea sărăciei, a inegalităților economice și sociale.
În plus, 72% dintre tinerii intervievați afirmă că, din momentul în care au dobândit capacitatea de a vota și până în prezent, au participat la alegeri locale, naționale sau europene.