Săptămâna drepturilor omului la Parlamentul European
Este Săptămâna Drepturilor Omului la Parlamentul European. Un eveniment prin care legislativul comunitar marchează 70 de ani de la adoptarea de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului
Mihaela Mihai, 19.11.2018, 10:25
Este Săptămâna Drepturilor Omului la Parlamentul European. Un eveniment prin care legislativul comunitar marchează 70 de ani de la adoptarea de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.
Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi. Ele sunt înzestrate cu rațiune şi constiință şi trebuie să se comporte unele față de altele în spiritul fraternității.
Este articolul 1 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pe 10 decembrie 1948. Documentul stabilește drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor oamenilor fără nici o discriminare rasială, de culoare, sex, limbă sau religie.
Declaraţia nu este un tratat internațional şi nu are consecințe juridice în cazul nerespectării. A fost însă concepută ca un ideal comun de atins pentru toate popoarele și națiunile, plecând de la ideea că ignorarea şi dispreţuirea drepturilor omului au dus la acte de barbarie.
Pentru a marca 70 de ani de la adoptarea documentului, Parlamentul European organizează în această săptămână mai multe evenimente.
Mâine, de exemplu, va avea loc la Bruxelles o conferință de nivel înalt, în cadrul căreia reprezentanți din toată lumea vor dezbate teme precum apărarea drepturilor omului în era digitală, apărarea minorităților și monitorizarea respectării drepturilor omului.
Printre cei care și-au anunțat participarea se numără și șefa diplomației europene, Federica Mogherini. Luna trecută, la un eveniment dedicat aceleaşi Declaraţii Universale a Drepturilor Omului, ea a vorbit despre importanţa cooperării:
Avem aceleaşi valori şi principii, dar şi aceeaşi filozofie: cooperarea. Şi ţin să spun că doar prin cooperare internaţională, lumea a putut evita situaţii dramatice de genul celor petrecute în Europa şi în alte părţi ale lumii în cel de-al doilea război mondial. Iar Uniunea Europeană s-a născut pe baza cooperării. Confruntarea şi competiţia nu pot duce decât la confruntare şi competiţie. Putem evita conflictele, crizele şi suferinţele umane doar prin cooperare. Chiar şi atunci când pare dificil, trebuie să găsim un teren comun, trebuie să lucrăm pentru pace şi securitate, pentru apărea drepturilor omului şi pentru dezvoltare în general. Iar acest lucru stă în ADN-ul Naţiunilor Unit şi al Uniunii Europene.
Şi tot în această săptămână, mai multe comisii ale Parlamentului European vor organiza audieri privind rolul guvernelor, instituțiilor, dar și al societății civile în consolidarea respectării drepturilor fundamentale, inclusiv a drepturilor copiilor. Astăzi, de exemplu, comisia pentru libertăți civile analizează un raport referitor la drepturile migranților, ale minorităților sexuale și ale persoanelor cu dizabilități.
Se va vorbi și despre independența justiției în Uniunea Europeană și despre modul în care respectarea drepturilor omului poate deveni o condiție pentru acordarea de ajutoarele pentru dezvoltare.