Salarii și condiții de muncă egale pentru muncitorii detaşaţi
Muncitorii detaşaţi temporar într-un alt stat membru al Uniunii Europene trebuie să primească un salariu egal cu cel al unui lucrător local pentru aceeaşi muncă în aceleaşi condiţii. Sunt norme noi stabilite recent de Parlamentul European.
Mihaela Mihai, 04.06.2018, 10:58
La muncă egală, venituri egale, așa s-ar traduce reforma directivei privind lucrătorii detaşaţi aprobată recent de legislativul comunitar. A fost nevoie de doi ani de negocieri intense și de un acord între Parlamentul European, statele membre și Comisie pentru ca textul cu noile reguli să poată ajunge la vot în plenul legislativului de la Strasbourg.Iar reforma a trecut, fiind susținută de 456 de europarlamentari. 147 s-au pronunțat împotrivă, iar 49 s-au abţinut.
Reforma acestei directive va combate fraudele și abuzurile. Noile norme protejează drepturile lucrătorilor fără să-i discrimineze pe angajatorii care oferă servicii în mai multe state membre ale Uniunii, a afirmat comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, Marianne Thyssen.
La rândul ei, Elisabeth Morin-Chartier, europarlamentar francez, vede în acest vot un element cheie al actualei legislaturi comunitare. Deschide drumul spre o Europă mai socială, crede ea: Este vorba în cele din urmă de egalitate între cetățenii europeni, de justiție. Plecăm de departe, dintr-o situație de fractură socială între est și vest. Nu puteam sta cu brațele încrucișate și să nu facem nimic. A trebuit să dăm o nouă anvergură liberei circulații a serviciilor.
Principiul detașării în muncă le permite europenilor să lucreze într-unalt stat membru al Uniunii, cotizând la sistemul de asigurări sociale din ţara de origine. Potrivit actualelor norme, întreprinderile care detașează lucrători sunt obligate să le ofere angajaţilor doar salariul minim din țara gazdă.Apar însă frecvent diferențe salariale și potrivit unor date oficiale, un lucrător detașat poate câștiga cu până la 50 % mai puțin decât un lucrător local. Pentru multe firme pare, așadar, mai rentabil să lucreze cu muncitori detașați decât cu cei locali.
Prin această reformă, un lucrător detaşat trebuie să primească o remunerație egală cu cea a unui muncitor local: nu doar salariul minim din ţara gazdă, dar şi toate sporurile prevăzute în ţara respectivă – spor de vechime sau al 13-lea salariu. Iar costurile referitoare la locuinţă, hrană şi transport nu vor mai putea fi deduse din salariu.
Durata maximă a detaşării a fost fixată la un an, cu posibilitatea extinderii cu încă 6 luni.
Potrivit unei statistici a Parlamentului European, în urmă cu doi ani existau 2 milioane 300 de mii de muncitori detaşaţi în întreaga Uniune.
În anumite sectoare economice se înregistreaza o frecvenţă deosebită a detaşărilor temporare: peste 69 la sută în industrie, peste 29 la sută în servicii şi 1,5 procente în agricultură şi pescuit.
Între 2010 şi 2016, numărul acestor muncitori a crescut cu 69 la sută. Germania, Franţa şi Belgia au fost principalele țări de destinație.
Statele membre au acum la dispoziţie doi ani pentru a se conforma noilor reguli. Trebuie spus însă că sectorul extrem de sensibil al transporturilor a fost exclus din noua directivă asupra lucrătorilor detaşaţi.