S-a încheiat anul european al competenţelor
S-a încheiat Anul European al Competențelor. Este vorba de o inițiativă prin care Comisia Europeană și-a propus să dea un nou impuls învățării pe tot parcursul vieții, permițându-le oamenilor și întreprinderilor să se pregătească pentru o economie verde și digitală.
Mihaela Mihai, 17.05.2024, 08:30
Totul a plecat de la o realitate descrisă de statisticile oficiale: mai bine de trei sferturi din întreprinderile din spaţiul comunitar au probleme în a găsi muncitori calificaţi, iar Uniunea Europeană are nevoie de 20 de milioane de noi specialiști IT până în 2030.
Aceleași statistici mai arată că una din trei persoane care lucrează în Europa nu dispune de competențe digitale de bază. Femeile sunt subreprezentate în profesiile și studiile din domeniul tehnologiei, la fel și în științe, inginerie și matematică.
Înaintea acestui an european al competențelor, mai puțin de 4 din 10 adulți au urmat cursuri de formare sau de recalificare profesională. Inițiativa pare să fi schimbat situația.
O anchetă desfășurată în ultimele luni în 12 state membre ale Uniunii a arătat că a crescut considerabil interesul legat de dezvoltarea unor noi competențe. De fapt, spune Comisia Europeană, oamenii au devenit mai conștienți de faptul că au nevoie de cursuri de recalificare profesională pentru a putea rămâne în câmpul muncii.
În plus, aproape 65 la sută dintre participanții la anchetă s-au arătat dispuși să participe la activități de perfecționare.
În tot acest an, Comisia a acordat o atenție deosebită femeilor și tinerilor, cu precădere celor care nu erau încadrați profesional și nu urmau nici un program educațional sau de formare.
De mai bine de 3 ani și jumătate, executivul comunitar a lansat și un Pact pentru competenţe, descris ca o poveste de succes pentru că a permis unui număr considerabil de europeni să ia parte la activități de perfecționare și recalificare profesională.
În Irlanda, de exemplu, a fost înființată o Academie de leadership. În Portugalia a avut loc proiectul unui aşa numit „pașaport al competențelor digitale”.
Iar în Cipru, un centru cultural a găzduit în afara orelor de program o serie de proiecte care le oferă oportunități de dezvoltare grupurilor vulnerabile, cum ar fi migranţii, persoanele în vârstă sau cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă.
Un alt program care a avut loc în cadrul acestui Pact a fost pus la punct de Federația europeană a asociațiilor de ghizi turistici, care a organizat ateliere de lucru pentru toţi cei care vor să facă această meserie.